Dzisiaj kolejna propozycja z książki ,,Kuchnia Chińska" - Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym. Wszystkie "gotowce", które znajdziemy w słoikach z nazwą "sos słodko-kwaśny" mogą się schować przy oryginalnej recepturze! Polecam, bo przy odrobinie wysiłku uzyskujemy na prawdę niezwykłe danie :).
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Mięso:
- 400 g wieprzowiny
- 6 czubatych łyżek mąki kukurydzianej / ziemniaczanej
- jajko duże lub 2 małe
- szczypta soli
- 2 łyżki sherry
- łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia
- Sos słodko-kwaśny:
- średnia marchewka
- mała zielona /czerwona papryka
- 2 dymki
- świeża papryczka chili (mała)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki ananasów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plastry o wymiarach 2 x 4 cm. Mięso włożyć do miski, doprawić solą oraz pieprzem i zalać sosem sojowym oraz sherry. Dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
- Następnie mięso obtoczyć w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor w woku (uwaga, olej mocno pryska!). Gotowe kawałki mięsa odsączyć na ręczniku kuchennym i odstawić.
- Paprykę zieloną oczyścić i pokroić w paski.
- Chili oczyścić z pestek i drobno pokroić.
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
- Dymkę posiekać w kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Ananasy pokroić na drobne kawałki.
- Na oliwie z oliwek, cały czas mieszając, podsmażyć (3-4 minuty) dymkę, czosnek, marchewkę, paprykę zieloną oraz chili. Doprawić imbirem, octem winnym, sosem sojowym oraz miodem, a na końcu dodać ananasy. Smażyć razem przez 3 minuty.
- W misce odmierzyć szklankę soku spod ananasów i wymieszać z przecierem pomidorowym oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać do smażonych warzyw mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać wody.
- Do tak przygotowanego sosu wrzucić kawałki mięsa i gotować razem przez chwilę, aż całość będzie ciepła. Podawać z ryżem.
Moje smaki. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie kupiłabym gotowego sosu słodko - kwaśnego, natomiast taki domowy bardzo chętnie przygotuję ;)
OdpowiedzUsuń