czwartek, 19 marca 2015

Wieprzowina w Sosie Słodko Kwaśnym

Wieprzowina w Sosie Słodko Kwaśnym

Wieprzowina w Sosie Słodko Kwaśnym
Dzisiaj kolejna propozycja z książki ,,Kuchnia Chińska" - Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym. Wszystkie "gotowce", które znajdziemy w słoikach z nazwą "sos słodko-kwaśny" mogą się schować przy oryginalnej recepturze! Polecam, bo przy odrobinie wysiłku uzyskujemy na prawdę niezwykłe danie :).



SKŁADNIKI (4 porcje):


  • Mięso:
    • 400 g wieprzowiny
    • 6 czubatych łyżek mąki kukurydzianej / ziemniaczanej
    • jajko duże lub 2 małe
    • szczypta soli
    • 2 łyżki sherry
    • łyżka sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • olej do smażenia
  • Sos słodko-kwaśny:
    • średnia marchewka
    • mała zielona /czerwona papryka
    • 2 dymki
    • świeża papryczka chili (mała)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka octu winnego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki miodu
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 puszki ananasów
    • 3 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

  1. Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plastry o wymiarach 2 x 4 cm. Mięso włożyć do miski, doprawić solą oraz pieprzem i zalać sosem sojowym oraz sherry. Dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
  2. Następnie mięso obtoczyć w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor w woku (uwaga, olej mocno pryska!). Gotowe kawałki mięsa odsączyć na ręczniku kuchennym i odstawić.
  3. Paprykę zieloną oczyścić i pokroić w paski.
  4. Chili oczyścić z pestek i drobno pokroić.
  5. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
  6. Dymkę posiekać w kostkę.
  7. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  8. Ananasy pokroić na drobne kawałki.
  9. Na oliwie z oliwek, cały czas mieszając, podsmażyć (3-4 minuty) dymkę, czosnek, marchewkę, paprykę zieloną oraz chili. Doprawić imbirem, octem winnym, sosem sojowym oraz miodem, a na końcu dodać ananasy. Smażyć razem przez 3 minuty.
  10. W misce odmierzyć szklankę soku spod ananasów i wymieszać z przecierem pomidorowym oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać do smażonych warzyw mieszając, aż zgęstnieje. Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać wody.
  11. Do tak przygotowanego sosu wrzucić kawałki mięsa i gotować razem przez chwilę, aż całość będzie ciepła. Podawać z ryżem.

SMACZNEGO :)

obiad wieprzowina mąka ziemniaczana jajka sól sherry sos sojowy pieprz olej marchewka papryka dymki chili czosnek imbir przecier pomidorowy miód ananasy oliwa

2 komentarze:

  1. W życiu nie kupiłabym gotowego sosu słodko - kwaśnego, natomiast taki domowy bardzo chętnie przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons