Kolejne ciasteczka z serii Wielkanocne. Kruche, lekko kakaowe, a dodatkowo proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk):
- Ciasteczka:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła zimnego
- 180 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki kakao (w zależności od tego jaki odcień chcemy uzyskać)
- duże jajko
- żółtko
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- ozdobne perełki dr Oetker
- lukier biały w pisaku dr Oetker
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść, aż składniki się połączą.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Odkrawać nożem małe kawałki ciasta. Rozwałkowywać na plastry o grubości 5 mm podsypując odrobinę mąką.
- Foremką wykrawać zajączki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
- Gotowym lukrem (lub domowym) w postaci pisaka przyozdobić zajączki. Na wysokości szyi przyklejać kolorowe perełki cukiernicze.
urocze :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńŚliczne zajączki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń