wtorek, 31 marca 2015

Zajączki Wielkanocne

Zajączki Wielkanocne

Zajączki Wielkanocne
Kolejne ciasteczka z serii Wielkanocne. Kruche, lekko kakaowe, a dodatkowo proste w przygotowaniu.

ciasteczka wielkanocne

SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk):



  • Ciasteczka:
    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g masła zimnego
    • 180 g cukru pudru
    • 1-2 łyżeczki kakao (w zależności od tego jaki odcień chcemy uzyskać)
    • duże jajko
    • żółtko
    • szczypta soli
  • Dodatkowo:
    • ozdobne perełki dr Oetker
    • lukier biały w pisaku dr Oetker


ciasteczka wielkanocne

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść, aż składniki się połączą.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  3. Odkrawać nożem małe kawałki ciasta. Rozwałkowywać na plastry o grubości 5 mm podsypując odrobinę mąką.
  4. Foremką wykrawać zajączki. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
  6. Gotowym lukrem (lub domowym) w postaci pisaka przyozdobić zajączki. Na wysokości szyi przyklejać kolorowe perełki cukiernicze.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło cukier puder kakao jajka sól perełki cukiernicze pisak cukierniczy
Wielkanocne Wypieki

4 komentarze:

Sharing Buttons