Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć dodawać wielkanocne przepisy. Tak więc zaczynamy! Tradycyjna babka marmurkowa o smaku waniliowo - czekoladowa. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a przy tym ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole.
SKŁADNIKI:
- 8 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru kryształ
- 3/4 kostki masła (rozpuszczonego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Małymi partiami dodawać cukier kryształ z cukrem waniliowym i ubijać jeszcze 5 minut.
- Następnie, cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian: masło rozpuszczone, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
- Odłożyć do osobnej miski 1/3 masy, dodać kakao i delikatnie połączyć składniki.
- Dużą formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.
- Do formy wlać najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest sucha.
- Wystudzić i udekorować według uznania.
Dostojna ta baba :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta babeczka :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękna baba, ja w tym roku pewnie też jakąś upiekę ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń