Oto ulubione drożdżówki z dzieciństwa mojego, a teraz również i mojego synka :). Smakują wyśmienicie! Choć zazwyczaj bazowałam na drożdżach świeżych, tym razem wykorzystałam drożdże suche. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, było lekkie i puszyste. Polecam również ser capri typu włoskiego, gdyż przyrządzona ze zwykłego twarogu masa opada zaraz po upieczeniu.
SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk):
- Ciasto Drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych (40 g świeżych)
- 250 ml mleka letniego
- 3-4 łyżki miodu płynnego
- 2 jajka
- 1/3 kostki masła miękkiego
- 2 szczypty soli
- Masa Serowa:
- 250 g sera białego typu włoskiego (capri)
- 1/3 kostki masła
- 3-4 łyżki cukru kryształ
- 1-2 łyżki cukru waniliowego (domowy)
- żółtko
- Dodatkowo:
- jajko
- łyżka mleka
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz masłem.
- Mleko połączyć z miodem i jajkami. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Z gotowego ciasta formować bułeczki wielkości pączków. Układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i rozwałkować na niewielkie koła. Przykryć ściereczką na 30 minut aż bułeczki podrosną.
- Wszystkie składniki na masę serową włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Dnem od kieliszka lub literatką naciskać środki bułeczek. W tak powstałe wgłębienie nakładać masę serową, ok. 1 łyżkę czubatą. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka.
- Piec przez 18-20 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Drożdżówki z serem to i dla mnie smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie drożdżówki, domowe najlepsze.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione,do tego lukier i nic do szczęścia mi nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuń