Wiosna za oknem i na talerzu też.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1.5 l rosołu
- 250 g groszku zielonego, mrożonego
- 5 dużych ziemniaków
- duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 4 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać ziemniaki i smażyć przez chwilę razem.
- Warzywa zalać rosołem, dodać groszek zielony i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Gotową zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Gorącą zupę nalewać na talerze, dodać pokrojone w ćwiartki jajka, ułożyć na środku kleks ze śmietany i całość posypać pokrojoną natką pietruszki.
Bardzo smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy. Nigdy dotąd do kremów nie dodawałam ziemniaków, może się przemogę ;)
OdpowiedzUsuń