niedziela, 22 marca 2015

Zupa Krem z Zielonego Groszku i Ziemniaków

Zupa Krem z Zielonego Groszku i Ziemniaków

Zupa Krem z Zielonego Groszku i Ziemniaków
Wiosna za oknem i na talerzu też.


SKŁADNIKI (4 porcje):



    • 1.5 l rosołu
    • 250 g groszku zielonego, mrożonego
    • 5 dużych ziemniaków
    • duża cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz
    • 4 jajka
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • pęczek natki pietruszki


WYKONANIE:

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać ziemniaki i smażyć przez chwilę razem. 
  4. Warzywa zalać rosołem, dodać groszek zielony i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Gotową zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gorącą zupę nalewać na talerze, dodać pokrojone w ćwiartki jajka, ułożyć na środku kleks ze śmietany i całość posypać pokrojoną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa rosół groszek ziemniaki cebula oliwa sól pieprz jajka śmietana natka pietruszki

Zielono mi!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zupy. Nigdy dotąd do kremów nie dodawałam ziemniaków, może się przemogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons