wtorek, 24 marca 2015

Pizza Neapolitańska (Margherita)

Pizza Neapolitańska (Margherita)

Pizza Neapolitańska (Margherita)
Kiedy w roku 1889 Raffaele Esposito - zwykły piekarz z Neapolu - przygotował na cześć królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej, pierwszą Pizzę Neapolitańską, nikt nie spodziewał się, że w ciągu kolejnych stu lat stanie się ona jedną z najlepiej rozpoznawanych potraw na całym świecie. Tradycyjna Margherita charakteryzuje się prostotą. Bazuje na podstawowym, chlebowym cieście oraz wyłącznie trzech składnikach: sosie pomidorowym, białej mozzarelli oraz świeżych liściach bazylii. I tak oto trójkolorowa - zielono-biało-czerwona - Pizza Neapolitańska stała się narodowym symbolem Włoch. Kto wie czy nie bardziej rozpoznawanym niż zielono-biało-czerwona flaga :) ?

pizza margherita

SKŁADNIKI (na 2 pizze o średnicy 30 cm):



  • ciasto:
    • 500 g mąki tortowej
    • 250 ml (letniej wody
    • łyżka oliwy z oliwek extra virgine
    • 7 g suchych drożdży
    • łyżeczka cukru
    • łyżeczka soli
  • sos:
    • kartonik pomidorów krojonych
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
    • łyżeczka cukru
    • pół łyżeczki bazylii
    • pół łyżeczki oregano
    • sól
    • pieprz
  • pizza:
    • 30 dag białej mozzarelli
    • świeża bazylia
    • oliwa z oliwek extra virgine


pizza margherita


WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sitko i połączyć z solą, cukrem oraz drożdżami. Dodać oliwę, wodę i wyrobić ciasto tak aby było gładkie, nie klejące i sprężyste. W razie potrzeby dodać mąki lub oliwy.
  2. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do wysmarowanych oliwą misek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Czosnek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię (lub garnek o grubym dnie) z oliwą. Smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  4. Dodać pomidory oraz pozostałe składniki sosu i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Gotowy sos odstawić z palnika i wystudzić.
  5. Piekarnik włączyć na 30 minut przed włożeniem pizzy i rozgrzać do temperatury 250°C wraz z blaszką, na której będziemy piec pizzę.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie obtaczając (nie zagniatając!!!) uformować kulę.
  7. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0.5 cm. Alternatywnie rozciągnąć ciasto podrzucając je w powietrzu i wprawiając w ruch obrotowy.
  8. Gotowe ciasto przełożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć składniki: posmarować sosem, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i całość skropić oliwą.
  9. Piec pizzę przez ok. 8 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika, ułożyć umyte i osuszone liście świeżej bazylii i ponownie skropić oliwą. Gotowa Pizza Neapolitańska smakuje najlepiej do 15 minut po upieczeniu.

SMACZNEGO :)

obiad mąka woda oliwa drożdże cukier sól pomidory czosnek bazylia oregano pieprz mozzarella

2 komentarze:

Sharing Buttons