środa, 11 marca 2015

Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć dodawać wielkanocne przepisy. Tak więc zaczynamy! Tradycyjna babka marmurkowa o smaku waniliowo - czekoladowa. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a przy tym ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole.


SKŁADNIKI:



    • 8 jajek
    • 300 g mąki pszennej
    • 250 g cukru kryształ
    • 3/4 kostki masła (rozpuszczonego)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2-3 łyżki kakao
    • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Małymi partiami dodawać cukier kryształ z cukrem waniliowym i ubijać jeszcze 5 minut. 
  3. Następnie, cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian: masło rozpuszczone, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
  5. Odłożyć do osobnej miski 1/3 masy, dodać kakao i delikatnie połączyć składniki. 
  6. Dużą formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.
  7. Do formy wlać najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne ciasto.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest sucha.
  9. Wystudzić i udekorować według uznania.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka mąka cukier masło proszek do pieczenia cukier waniliowy ekstrakt waniliowy kakao sól
Babki Wielkanocne 2015

5 komentarzy:

Sharing Buttons