Co powiecie na ekspresową cytrynówkę? Tajemnicą udanej cytrynówki są soczyste owoce. Najlepiej wybierać te małe z cienką skórką, mają najwięcej soku. Na koniec, już w domu, sprawdzamy czy cytryny przypadkiem nie są gorzkie. Jeśli nie, przystępujemy do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 kg cytryn
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1/2 l wody
WYKONANIE:
- Cytryny wyszorować szczotką w gorącej wodzie. Przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Przecedzić przez bardzo gęste sitko.
- Wodę zagotować z cukrem.
- Powoli wlać do niej spirytus, podpalić i szybko przykryć pokrywką. Po przykryciu spirytus przestaje się palić. Wtedy odkryć i całość wystudzić.
- Do zimnego alkoholu wlać sok z cytryn, wymieszać, jeszcze raz przecedzić przez sitko i rozlać do butelek.
- Do każdej butelki wrzucić kawałek skórki z cytryny (tylko żółtą część).
- Odstawić na kilka dni, wyjąć skórkę z cytryny i można degustować.
OOO... taka szybka do wykonania ? o.O Muszę ją spróbować ;p
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na gwiazdkową akcję blogerską :)
http://testacja.blogspot.com/2014/11/ho-ho-ho-gwiazdka-blogerska-z-testacja.html
PS> oczywiście obserwuję:)
testacja.blogspot.com