Przepis na pyszną kawę "z pazurem" ;). Idealny na święta lub na jesienną chandrę. Kawa piernikowa jest bardzo aromatyczna. Idealnie komponuje się z ciasteczkami. Nic tylko przekonać się na własnej skórze jak smakuje ! :)
SKŁADNIKI:
- 150-200 ml mleka
- 50 ml espresso
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 ciasteczka korzenne lub pierniczki kruche
- 2 łyżki ubitej śmietany kremówki
WYKONANIE:
- Mleko podgrzać razem z przyprawą do piernika. Odstawić na 5 minut i odcedzić przez sitko.
- Do wysokiej szklanki wlać espresso oraz mleko.
- Udekorować bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
bardzo fajny pomysł na kawę - coś czym można zaskoczyć znajomych :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga:
http://ogryzekgotuje.blogspot.com/
jak nie lubię kawy, tak tej chętnie bym spróbowała! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńjestem piernikową maniaczką a w takiej formie pierniki to rarytas dla smakosza:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam piernikową kawę odkąd parę miesięcy temu poczęstowała mnie nią moja koleżanka. Od tamtego czasu jestem od niej uzależniona - ogromnie żałuję, że automat sprzedający kawę u mnie w pracy nie ma takiej opcji :/ Zostaje tylko parzenie piernikowej kawy w domowym zaciszu.
OdpowiedzUsuń