poniedziałek, 3 listopada 2014

Chleb Pszenny ze Smalcem Jabłkowym

Chleb Pszenny ze Smalcem Jabłkowym

Chleb Pszenny ze Smalcem Jabłkowym
Dzisiaj na śniadanie polecam z domowy chleb z chrupiącą skórką. Ostatnio odkryłam, że domowe pieczywo jest na prawdę najlepsze na świecie. Potwierdza to fakt, iż taki oto bochenek znika w całości na śniadanie w moim domu :).

chleb pszenny ze smalcem jabłkowym

SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 40 g drożdży świeżych
    • łyżeczka soli
    • łyżeczka cukru kryształ
    • łyżka roztopionego smalcu jabłkowego


WYKONANIE:

  1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody i odstawić na 5 minut.
  2. Mąkę wymieszać z solą oraz cukrem kryształ. Dodać roztopiony smalec jabłkowy oraz drożdże i całość zagnieść. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić, a następnie przełożyć do brytfanki i uformować okrągły bochenek. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

SMACZNEGO :)

mąka drożdże sól cukier smalec

1 komentarz:

  1. To jest królewskie śniadanie! :) Mam ochotę być królową przy takim stole! :)

    Ps. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons