Dzisiaj na śniadanie polecam z domowy chleb z chrupiącą skórką. Ostatnio odkryłam, że domowe pieczywo jest na prawdę najlepsze na świecie. Potwierdza to fakt, iż taki oto bochenek znika w całości na śniadanie w moim domu :).
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g drożdży świeżych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru kryształ
- łyżka roztopionego smalcu jabłkowego
WYKONANIE:
- Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody i odstawić na 5 minut.
- Mąkę wymieszać z solą oraz cukrem kryształ. Dodać roztopiony smalec jabłkowy oraz drożdże i całość zagnieść. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić, a następnie przełożyć do brytfanki i uformować okrągły bochenek. Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
To jest królewskie śniadanie! :) Mam ochotę być królową przy takim stole! :)
OdpowiedzUsuńPs. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.