Taki kolorowy tort wywoła uśmiech na każdej dziecięcej buzi :). Inspiracja ze strony domowe-wypieki.pl.
SKŁADNIKI:
- Ciasto (6 blatów):
- 6 dużych jajek
- 360 g masła
- 200 g cukru kryształ
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek mleka
- barwniki do ciasta w proszku (granat, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)
- Masa i dekoracja:
- 400 ml śmietanki kremówki (30%)
- 500 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania rurek
- kolorowe kuleczki
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce mąki na przemian z mlekiem.
- Ciasto podzielić na 6 równych części (najlepiej przy pomocy wagi kuchennej).
- Do każdej porcji dodać inny kolor barwnika mieszać łyżką do momentu, aż uzyskamy jednolity kolor.
- Każdą porcję ciasta wyłożyć do okrągłej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Każde ciasto upiec z osobna.
- Serek mascarpone ubić ze śmietanką kremówką na sztywno masę. Dodać cukier puder.
- Blaty przekładać masą w następującej kolejności: granat, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Gotowy tort obłożyć z zewnątrz masą.
- Udekorować z boku rureczkami, a z wierzchu posypać kolorowymi kuleczkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wspaniały tort, solenizant, który otrzyma taki tort na pewno jest zadowolony.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Nie jestem fanem kolorowych ciast, sztucznych barwników itp... aleee musze przyznac że tort tęcza zawsze mnie urzeka. Szkoda tylko że tyle czasu to zajmuje :)
OdpowiedzUsuńŻadne dziecko się mu nie oprze :)
OdpowiedzUsuńo tak gin :) mój syn jak zobaczył tęczowy tort to krzyczał z zachwytu "dla mnie pierwszy kawałek" :)
Usuń