poniedziałek, 10 listopada 2014

Rogale Marcińskie (Poznańskie)

Rogale Marcińskie (Poznańskie)

Rogale Marcińskie (Poznańskie)
Tyle pracy, a przyjemności dosłownie kilka chwil! Jest to jednak zdecydowanie przyjemność warta zachodu. A zachodu z Rogalami Marcińskimi było co nie miara! Najpierw trzeba było zdobyć biały mak (nie, w zwykłym sklepie go nie kupicie), potem ciasto, a na następny dzień masa makowa, no i na koniec jeszcze pieczenie, lukrowanie, ... Oto więc są! Najprawdziwsze Rogale Marcińskie. Podziękowania dla Moje Wypieki :) za inspirację. Dzięki nim długi weekend będzie jeszcze bardziej udany!

rogale poznańskie

SKŁADNIKI:



  • Ciasto drożdżowo-francuskie:
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 25 g drożdży świeżych
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 3 i 1/2 szklaki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • szczypta soli
    • 2 + 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • Masa makowa:
    • 250 g białego maku
    • 120 g masy marcepanowej
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 100 g orzechów włoskich
    • 100 g zblanszowanych migdałów
    • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 3 biszkopty ladyfingers pokruszone
  • Dodatkowo:
    • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
    • orzechy włoskie lub migdały posiekane do posypania
    • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
    • szklanka cukru pudru
    • 3 łyżki gorącej wody


rogale marcińskie

WYKONANIE:

  1. Cukier, drożdże i łyżkę mąki połączyć z ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. W garnuszku rozpuścić 2 łyżki masła. 
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać zaczyn drożdżowy, roztopione masło, jajko oraz ekstrakt waniliowy i z powyższych składników wyrobić ciasto. 
  4. Wilgotne i lepiące ciasto ułożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt. Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Równomiernie po cieście rozsmarować łyżkę masła.
  6. Krótsze boki ciasta złożyć do środka i rozwałkować na mały prostokąt. Powtórzyć ponownie powyższy proces. Rozwałkowane ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na kolejną godzinę.
  7. Proces wałkowania i składania powtórzyć 3 razy, jednocześnie schładzając ciasto po 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu włożyć ciasto do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą w dwóch osobnych miskach. Po 15 minutach odcedzić. 
  9. Połączyć z migdałami i zmielić razem w maszynce dwa razy. 
  10. Powstałą masę marcepanową zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać mak, posiekane drobno orzechy włoskie, okruszki biszkoptów i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodając po jednej łyżce śmietany wyregulować konsystencję masy tak, żeby nie była zbyt płynna lub twarda.
  11. Ciasto rozwałkować na wielki prostokąt o wymiarach 65 x 35 cm i pokroić na 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie rozsmarować na środku trójkątów i gotowe zwijać w rogale.
  12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
  13. Rogale posmarować jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor.
  14. Z cukru pudru i gorącej wody zrobić lukier.
  15. Upieczone rogale polukrować i obsypać pokrojonymi orzechami i skórką z pomarańczy.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mleko drożdże jajka ekstrakt z wanilii mąka cukier sól masło biały mak mascarpone cukier puder orzechy migdały skórka pomarańczowa śmietana biszkopty woda
W orzechowym raju 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons