Tyle pracy, a przyjemności dosłownie kilka chwil! Jest to jednak zdecydowanie przyjemność warta zachodu. A zachodu z Rogalami Marcińskimi było co nie miara! Najpierw trzeba było zdobyć biały mak (nie, w zwykłym sklepie go nie kupicie), potem ciasto, a na następny dzień masa makowa, no i na koniec jeszcze pieczenie, lukrowanie, ... Oto więc są! Najprawdziwsze Rogale Marcińskie. Podziękowania dla Moje Wypieki :) za inspirację. Dzięki nim długi weekend będzie jeszcze bardziej udany!
SKŁADNIKI:
- Ciasto drożdżowo-francuskie:
- 1 szklanka letniego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 i 1/2 szklaki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- 2 + 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- Masa makowa:
- 250 g białego maku
- 120 g masy marcepanowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 biszkopty ladyfingers pokruszone
- Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
- orzechy włoskie lub migdały posiekane do posypania
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
WYKONANIE:
- Cukier, drożdże i łyżkę mąki połączyć z ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- W garnuszku rozpuścić 2 łyżki masła.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wlać zaczyn drożdżowy, roztopione masło, jajko oraz ekstrakt waniliowy i z powyższych składników wyrobić ciasto.
- Wilgotne i lepiące ciasto ułożyć na foli spożywczej i uformować prostokąt. Szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki.
- Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Równomiernie po cieście rozsmarować łyżkę masła.
- Krótsze boki ciasta złożyć do środka i rozwałkować na mały prostokąt. Powtórzyć ponownie powyższy proces. Rozwałkowane ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na kolejną godzinę.
- Proces wałkowania i składania powtórzyć 3 razy, jednocześnie schładzając ciasto po 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu włożyć ciasto do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą w dwóch osobnych miskach. Po 15 minutach odcedzić.
- Połączyć z migdałami i zmielić razem w maszynce dwa razy.
- Powstałą masę marcepanową zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać mak, posiekane drobno orzechy włoskie, okruszki biszkoptów i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodając po jednej łyżce śmietany wyregulować konsystencję masy tak, żeby nie była zbyt płynna lub twarda.
- Ciasto rozwałkować na wielki prostokąt o wymiarach 65 x 35 cm i pokroić na 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie rozsmarować na środku trójkątów i gotowe zwijać w rogale.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
- Rogale posmarować jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor.
- Z cukru pudru i gorącej wody zrobić lukier.
- Upieczone rogale polukrować i obsypać pokrojonymi orzechami i skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz