wtorek, 2 grudnia 2014

Risotto z Chorizo i Warzywami

Risotto z Chorizo i Warzywami

Risotto z Chorizo i Warzywami
Szybkie danie z pikantnym Chorizo. Idealna potrawka na zimne jesienno-zimowe dni.

SKŁADNIKI:



    • 2 woreczki ryżu
    • 100-150 g chorizo
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 pomarańczowej papryki
    • 1/2 szklanki groszku mrożonego
    • mała puszka kukurydzy
    • mała cebula
    • ząbek czosnku
    • 3-4 łyżki startego parmezanu
    • łyżka przecieru pomidorowego
    • szklanka bulionu
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Chorizo pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. 
  4. Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić
  5. Ryż wypłukać w wodzie i odcedzić. Dodać do chorizo i smażyć razem przez minutę. Następnie dodać czosnek, cebulę, paprykę i smażyć razem przez 3 minuty. Całość zalać bulionem, szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  6. Dodać odsączoną kukurydzę, zielony groszek i dusić przez kolejne 10 minut.
  7. Na samym końcu dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Gotowe risotto nakładać na talerze i posypać startym parmezanem.

SMACZNEGO :)

obiad ryż chorizo papryka groszek kukurydza cebula czosnek przecier pomidorowy bulion oliwa sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons