Szybkie danie z pikantnym Chorizo. Idealna potrawka na zimne jesienno-zimowe dni.
SKŁADNIKI:
- 2 woreczki ryżu
- 100-150 g chorizo
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- mała puszka kukurydzy
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- łyżka przecieru pomidorowego
- szklanka bulionu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Chorizo pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić
- Ryż wypłukać w wodzie i odcedzić. Dodać do chorizo i smażyć razem przez minutę. Następnie dodać czosnek, cebulę, paprykę i smażyć razem przez 3 minuty. Całość zalać bulionem, szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodać odsączoną kukurydzę, zielony groszek i dusić przez kolejne 10 minut.
- Na samym końcu dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe risotto nakładać na talerze i posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz