sobota, 22 listopada 2014

Schab ze Śliwką

Schab ze Śliwką

Schab ze Śliwką
Dzisiaj podaję Wam przepis na soczysty schab ze śliwką :). Sekretem na soczystość schabu jest jego wcześniejsze obsmażeniu. Danie to nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i przygotowań - na święta będzie za to w sam raz! Mięso podaję z kluskami śląskimi i dowolną surówką.


SKŁADNIKI:



    • 1-1.5 kg schabu bez kości
    • 300 g suszonych śliwek kalifornijskich
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki papryczki chili
    • łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • oliwa z oliwek


WYKONANIE:

  1. Schab umyć i osuszyć.  Długim i szpiczastym nożem zrobić przez środek schabu nacięcie na wylot. W miejsce nacięcia włożyć suszone śliwki. 
  2. Sól, pieprz, tymianek i paprykę wymieszać razem. Natrzeć mięso oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
  3. Na patelni roztopić masło i obsmażyć schab z każdej strony.
  4. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (wlać marynatę spod mięsa) i piec pod przykryciem przez ok. 1.5 - 2 h. Podczas pieczenia obrócić mięso kilka razy.
  5. Na 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do naczynia pozostałe śliwki.   
  6. Po upieczeniu schab pozostawić w piekarniku. Wyciągnąć i pokroić na plastry.

SMACZNEGO :)

obiad schab śliwki suszone papryka słodka chili pieprz tymianek sól masło oliwa

3 komentarze:

  1. Genialnie się prezentuję! Stawiam, że jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pieczone mięska. Robiłam takie całe obtoczone majerankiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za każdym razem robię inną mieszankę ziół :) niezależnie jaką zrobię zawsze wychodzi pyszny :) pozdrawiam

      Usuń

Sharing Buttons