Dzisiaj podaję Wam przepis na soczysty schab ze śliwką :). Sekretem na soczystość schabu jest jego wcześniejsze obsmażenie. Danie to nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i przygotowań - na święta będzie za to w sam raz! Mięso podaję z kluskami śląskimi i dowolną surówką.
SKŁADNIKI:
- 1-1.5 kg schabu bez kości
- 300 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryczki chili
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- Schab umyć i osuszyć. Długim i szpiczastym nożem zrobić przez środek schabu nacięcie na wylot. W miejsce nacięcia włożyć suszone śliwki.
- Sól, pieprz, tymianek i paprykę wymieszać razem. Natrzeć mięso oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
- Na patelni roztopić masło i obsmażyć schab z każdej strony.
- Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (wlać marynatę spod mięsa) i piec pod przykryciem przez ok. 1.5 - 2 h. Podczas pieczenia obrócić mięso kilka razy.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do naczynia pozostałe śliwki.
- Po upieczeniu schab pozostawić w piekarniku. Wyciągnąć i pokroić na plastry.
Genialnie się prezentuję! Stawiam, że jest pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczone mięska. Robiłam takie całe obtoczone majerankiem.
OdpowiedzUsuńja za każdym razem robię inną mieszankę ziół :) niezależnie jaką zrobię zawsze wychodzi pyszny :) pozdrawiam
Usuń