wtorek, 25 listopada 2014

Pasta z Soczewicy i Papryki

Pasta z Soczewicy i Papryki

Pasta z Soczewicy i Papryki
Aromatyczna pasta z soczewicy. Bardzo smaczna i zdrowa. Idealnie sprawdzi się na kanapkach w wersji wegańskiej.


SKŁADNIKI:



    • szklanka soczewicy
    • 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki
    • mała cebulka
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • szczypta mielonego kminku
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

  1. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać 2 szklankami wody i gotować przez 20 minut. Powinna powstać gęsta masa. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać paprykę, przyprawy i smażyć przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
  3. Do gotowej pasty dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i odstawić do wystudzenia.

SMACZNEGO :)

śniadanie soczewica papryka cebula koncentrat pomidorowy kurkuma kolendra kminek sól oliwa
Smaczna Jesień

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja! :) I jeszcze ten jesienny kolor w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pasta to świetna alternatywa dla wszystkich kupnych!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons