Aromatyczna pasta z soczewicy. Bardzo smaczna i zdrowa. Idealnie sprawdzi się na kanapkach w wersji wegańskiej.
SKŁADNIKI:
- szklanka soczewicy
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki
- mała cebulka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta mielonego kminku
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać 2 szklankami wody i gotować przez 20 minut. Powinna powstać gęsta masa.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać paprykę, przyprawy i smażyć przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
- Do gotowej pasty dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i odstawić do wystudzenia.
Pyszna propozycja! :) I jeszcze ten jesienny kolor w miseczce :)
OdpowiedzUsuńtaka pasta to świetna alternatywa dla wszystkich kupnych!
OdpowiedzUsuń