środa, 19 listopada 2014

Japoński

Japoński

Japoński
Makowe ciasto z jabłkami jest idealne na Święta Bożego Narodzenia. Można nim śmiało zastąpić tradycyjny makowiec. Dla zabieganych polecam gotową masą makową. Jest znacznie szybciej, a i tak smakuje doskonale.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 300 g maku
    • 250 g masła
    • 400 g cukru pudru
    • 500 g jabłek
    • 9 jajek
    • 9 łyżek kaszy manny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • Dekoracja:
    • orzechy włoskie
    • 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
    • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

WYKONANIE:

  1. Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zmielić.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka, mak oraz jabłka.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy makowej razem z kaszą manną, orzechami, rodzynkami i skórką z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 160°C.
  6. Po upieczeniu wystudzić. Czekoladę rozpuścić z śmietanką kremówką i polać równomiernie po całości. Udekorować orzechami włoskimi.

SMACZNEGO :)

mak masło cukier puder jabłka jajka kasza manna proszek do pieczenia orzechy włoskie rodzynki skórka z pomarańczy czekolada śmietanka kremówka
Świąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :) Nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam kiedyś taki makowiec,pychota.Teraz Upieke zwykły,zawijaną struclę.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons