Makowe ciasto z jabłkami jest idealne na Święta Bożego Narodzenia. Można nim śmiało zastąpić tradycyjny makowiec. Dla zabieganych polecam gotową masą makową. Jest znacznie szybciej, a i tak smakuje doskonale.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 300 g maku
- 250 g masła
- 400 g cukru pudru
- 500 g jabłek
- 9 jajek
- 9 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- Dekoracja:
- orzechy włoskie
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
WYKONANIE:
- Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zmielić.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać żółtka, mak, proszek do pieczenia oraz jabłka.
- Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy makowej razem z kaszą manną, orzechami, rodzynkami i skórką z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie łyżką.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 160°C.
- Po upieczeniu wystudzić. Czekoladę rozpuścić z śmietanką kremówką i polać równomiernie po całości. Udekorować orzechami włoskimi.
Wygląda apetycznie :) Nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMniam, aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś taki makowiec,pychota.Teraz Upieke zwykły,zawijaną struclę.
OdpowiedzUsuń