Sos serowy można przyrządzić z różnych gatunków sera: zarówno twardego jak i topionego. Moim ulubionym jest ser cheddar firmy Hochland - intensywny w smaku i aromatyczny. Sos serowy można stosować praktycznie wszędzie. Zimny dip do Nachos lub ciepły sosik do Placków Dyniowych ... - użyjcie wyobraźni!
SKŁADNIKI:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 150 g sera żółtego cheddar, twardego lub topionego
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty gałki muszkatałowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ser topiony pokroić w kostkę).
- Cebulę zeszklić na patelni z oliwą z oliwek, a następnie dodać czosnek i razem podsmażyć do miękkości.
- Do garnka wlać śmietankę, ser i cebulkę z czosnkiem. Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz