wtorek, 7 października 2014

Sos Serowy

Sos Serowy

Sos Serowy
Sos serowy można przyrządzić z różnych gatunków sera: zarówno twardego jak i topionego. Moim ulubionym jest ser cheddar firmy Hochland - intensywny w smaku i aromatyczny. Sos serowy można stosować praktycznie wszędzie. Zimny dip do Nachos lub ciepły sosik do Placków Dyniowych ... - użyjcie wyobraźni!

dip serowy

SKŁADNIKI:



    • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
    • 150 g sera żółtego cheddar, twardego lub topionego
    • średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 szczypty gałki muszkatałowej
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ser topiony pokroić w kostkę).
  3. Cebulę zeszklić na patelni z oliwą z oliwek, a następnie dodać czosnek i razem podsmażyć do miękkości.
  4. Do garnka wlać śmietankę, ser i cebulkę z czosnkiem. Całość podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

SMACZNEGO :)

dodatki śmietanka ser żółty cebula czosnek gałka muszkatałowa oliwa sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons