Lubicie ciasteczka owsiane Digestive? Jeśli tak to mam dla Was dobrą wiadomość - można je zrobić w domu całkiem prosto i szybko. Doskonale zarówno posmarowane delikatnie czekoladą mleczną jak i solo. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 3-4 dni (ale po co o tym pisać, skoro drugiego dnia nie doczeka ani jedno ciasteczko :)). Z zaproponowanej przeze mnie porcji wychodzi około 12-15 ciasteczek w zależności od tego jaką średnicę koła wybierzemy.
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżki masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Płatki owsiane delikatnie zmielić w blenderze (nie na mączkę).
- Do miski włożyć mąkę, płatki owsiane, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą i lekko wilgotną masę. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na plaster o grubości ok. 5 mm. Wycinać szklanką koła o średnicy 6 cm. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić na 2 minuty na blasze, a następnie poprzekładać na talerze.
Nie lubicie. Przynajmniej ja nie lubię. Dlaczego? Bo to określenie za słabo obrazuje mój stan uwielbienia tych ciastek. Ja je kocham, a nie lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
apetyczne, domowe ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuń