wtorek, 21 października 2014

Ciasteczka Owsiane - Digestive

Ciasteczka Owsiane - Digestive

Ciasteczka Owsiane - Digestive
Lubicie ciasteczka owsiane Digestive? Jeśli tak to mam dla Was dobrą wiadomość - można je zrobić w domu całkiem prosto i szybko. Doskonale zarówno posmarowane delikatnie czekoladą mleczną jak i solo. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 3-4 dni (ale po co o tym pisać, skoro drugiego dnia nie doczeka ani jedno ciasteczko :)). Z zaproponowanej przeze mnie porcji wychodzi około 12-15 ciasteczek w zależności od tego jaką średnicę koła wybierzemy.


SKŁADNIKI:



    • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • szklanka płatków owsianych
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 2 łyżki masła
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli


digestive

WYKONANIE:

  1. Płatki owsiane delikatnie zmielić w blenderze (nie na mączkę).
  2. Do miski włożyć mąkę, płatki owsiane, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą i lekko wilgotną masę. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na plaster o grubości ok. 5 mm. Wycinać szklanką koła o średnicy 6 cm. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić na 2 minuty na blasze, a następnie poprzekładać na talerze.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka płatki owsiane cukier masło proszek do pieczenia sól

2 komentarze:

  1. Nie lubicie. Przynajmniej ja nie lubię. Dlaczego? Bo to określenie za słabo obrazuje mój stan uwielbienia tych ciastek. Ja je kocham, a nie lubię.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons