Panna Cotta to włoski deser o delikatnej i kremowej konsystencji. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi, sosami owocowymi lub sorbetem. Dzisiaj przedstawiam Wam klasyczną wersję tego deseru -Waniliowa Panna Cotta.
SKŁADNIKI:
- 100 ml mleka
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru kryształ
- laska wanilii
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
- Do garnka wlać mleko, śmietankę kremówkę oraz cukier. Z laski wanilii wydrążyć nasionka i włożyć w całości do garnka.
- Podgrzać na małym palniku cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnąć garnek z palnika. Powyciągać laski wanilii.
- W 1/4 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę. Dodać do ciepłego mleka i wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia co jakiś czas mieszając.
- Przygotować foremki plastikowe i przelać do nich tężejącą mleczną masę. Przykryć folią spożywczą i schładzać przez 4 godziny.
- Przed podaniem gotową Panna Cottę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, aby łatwiej wychodziła z plastikowych pojemniczków. Podawać z dowolnymi owocami, sorbetem lub sosem owocowym. Na zdjęciu wersja z sosem malinowym.
Ale to musi być pyszne, mniam :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ;) mniam!!!!
OdpowiedzUsuńta malinka,,mmm pycha :)
OdpowiedzUsuń