Jako że bardzo wielu osobom przypadła do gustu moja Zupa z Soczewicy, postanowiłam przyrządzić kolejną potrawę z jej udziałem - Pastę z Soczewicy! Mi osobiście bardzo przypadła do gustu - aromatyczna, gęsta, idealna na jesienne kanapki. Koniecznie wypróbujcie (na początek choćby z połowy porcji).
SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy
- duża marchewka
- duża cebula
- 1/2 szklanki lekko zmielonych migdałów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej lub gyros
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mięty suszonej
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
- Soczewicę wypłukać kilkukrotnie pod zimną wodą. Zalać 2 szklankami wody i gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Przyprawy wymieszać razem w miseczce.
- Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć lekko cebulkę. Następnie dodać marchew, przyprawy, podsmażyć, zalać 1/2 kubka wody i dusić, aż woda w całości wyparuje. Wystudzić.
- Do blendera przełożyć marchew z przyprawami, soczewicę oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksować.
- Na koniec dodać zmielone migdały.
- Podawać z dowolnym pieczywem.
świetny przepis na pastę!
OdpowiedzUsuńGenialna. Smakowite cudo kanapkowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)