czwartek, 16 października 2014

Pasta z Soczewicy

Pasta z Soczewicy

Pasta z Soczewicy
Jako że bardzo wielu osobom przypadła do gustu moja Zupa z Soczewicy, postanowiłam przyrządzić kolejną potrawę z jej udziałem - Pastę z Soczewicy! Mi osobiście bardzo przypadła do gustu - aromatyczna, gęsta, idealna na jesienne kanapki. Koniecznie wypróbujcie (na początek choćby z połowy porcji).


SKŁADNIKI:



    • szklanka czerwonej soczewicy
    • duża marchewka
    • duża cebula
    • 1/2 szklanki lekko zmielonych migdałów
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1-2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej lub gyros
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki mięty suszonej
    • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

  1. Soczewicę wypłukać kilkukrotnie pod zimną wodą. Zalać 2 szklankami wody i gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Przyprawy wymieszać razem w miseczce.
  5. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć lekko cebulkę. Następnie dodać marchew, przyprawy, podsmażyć, zalać 1/2 kubka wody i dusić, aż woda w całości wyparuje. Wystudzić.
  6. Do blendera przełożyć marchew z przyprawami, soczewicę oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksować. 
  7. Na koniec dodać zmielone migdały.
  8. Podawać z dowolnym pieczywem.

SMACZNEGO :) 

kolacja soczewica marchewka cebula migdały oliwa przyprawa meksykańska kurkuma papryka słodka mięta sól
Smaczna Jesień

2 komentarze:

  1. Genialna. Smakowite cudo kanapkowe.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons