Dynia, brie i makaron czyli kolejne pyszne, jesienne danie do zrobienia na szybko.
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu kokardki
- 400 g dyni
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 4 łyżki wina białego wytrawnego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 18%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 2-3 szczypty soli
- łyżka miodu
- 1/2 szklanki płatków migdałów lub pestek dyni
- 100 g sera brie
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki razem z masłem i wymieszać.
- Następnie wlać wino, wodę, miód i doprawić cynamonem, papryką, tymiankiem oraz solą. Dusić przez ok. 15 minut, aż dynia zmięknie i sos się zredukuje.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
- Ser pokroić w kostkę
- Do gotowej dyni wlać śmietankę, dodać makaron, ser pleśniowy i wszystko wymieszać razem.
- Podawać posypane płatkami migdałów i ewentualnie szczypiorkiem.
Wygląda bajecznie! Smaczna jesień się zapowiada.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do nas.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekaw danie :-)
OdpowiedzUsuń