wtorek, 28 października 2014

Dyniowe Farfalle

Dyniowe Farfalle

Dyniowe Farfalle
Dynia, brie i makaron czyli kolejne pyszne, jesienne danie do zrobienia na szybko.


SKŁADNIKI:



    • 250 g makaronu kokardki
    • 400 g dyni
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • łyżka masła
    • 4 łyżki wina białego wytrawnego
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18%
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/3 łyżeczki tymianku
    • 2-3 szczypty soli
    • łyżka miodu
    • 1/2 szklanki płatków migdałów lub pestek dyni
    • 100 g sera brie

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki razem z masłem i wymieszać.
  3. Następnie wlać wino, wodę, miód i doprawić cynamonem, papryką, tymiankiem oraz solą. Dusić przez ok. 15 minut, aż dynia zmięknie i sos się zredukuje.
  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
  6. Ser pokroić w kostkę
  7. Do gotowej dyni wlać śmietankę, dodać makaron, ser pleśniowy i wszystko wymieszać razem.
  8. Podawać posypane płatkami migdałów i ewentualnie szczypiorkiem. 

SMACZNEGO :)

obiad makaron dynia cebula oliwa masło wino białe woda śmietanka słodka cynamon papryka słodka tymianek sól miód płatki migdałowe serek brie

5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie! Smaczna jesień się zapowiada.

    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons