sobota, 25 października 2014

Mus z Dyni

Mus z Dyni

Mus z Dyni
Taki oto deser przyrządziłam wspólnie z moim przedszkolakiem na konkurs "Wiem, że dobrze jem", w którym trzeba było przyrządzić dowolne danie lub deser z darów jesieni. Dla maluchów oczywiście bez alkoholu, ale dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem rumu :).


SKŁADNIKI:



    • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
    • 5 łyżek miodu
    • skórka starta z pomarańczy
    • 2 łyżki rumu (w wersji dla dzieci bez)
    • łyżeczka cynamonu
    • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 2 łyżki serka mascarpone
    • skórka kandyzowana z pomarańczy


WYKONANIE:

  1. Dynię zalać 2 szklankami wody i dusić bez przykrycia na patelni. Miękką dynię zmiksować blenderem.
  2. Dodać skórkę startą z pomarańczy, miód, cynamon oraz alkohol. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki.
  3. Śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. 
  4. Gotową masę śmietanową połączyć z puree z dyni i delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć mus do pucharków i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Udekorować np. skórką kandyzowaną z pomarańczy lub innymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

deser dynia miód skórka pomarańczowa rum cynamon śmietanka kremówka serek mascarpone

1 komentarz:

Sharing Buttons