Taki oto deser przyrządziłam wspólnie z moim przedszkolakiem na konkurs "Wiem, że dobrze jem", w którym trzeba było przyrządzić dowolne danie lub deser z darów jesieni. Dla maluchów oczywiście bez alkoholu, ale dla dorosłych polecam koniecznie z dodatkiem rumu :).
SKŁADNIKI:
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 5 łyżek miodu
- skórka starta z pomarańczy
- 2 łyżki rumu (w wersji dla dzieci bez)
- łyżeczka cynamonu
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki serka mascarpone
- skórka kandyzowana z pomarańczy
WYKONANIE:
- Dynię zalać 2 szklankami wody i dusić bez przykrycia na patelni. Miękką dynię zmiksować blenderem.
- Dodać skórkę startą z pomarańczy, miód, cynamon oraz alkohol. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki.
- Śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować.
- Gotową masę śmietanową połączyć z puree z dyni i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć mus do pucharków i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Udekorować np. skórką kandyzowaną z pomarańczy lub innymi dodatkami.
pyszny deser! a ja uwielbiam wszystko, co dyniowe!
OdpowiedzUsuń