piątek, 3 października 2014

Ryż z Jabłkami i Cynamonem

Ryż z Jabłkami i Cynamonem

Ryż z Jabłkami i Cynamonem
Jeśli nadeszła jesień to może to oznaczać tylko jedno - sezon na przepyszne jabłka! A z nich przyrządzić można na prawdę wiele pyszności. Tym razem chciałabym polecić coś z dzieciństwa - ryż z jabłkami, cynamonem i budyniem. Moja mama przyrządzała ryż z jabłkami na wiele sposobów. Poniższa wersja jest jednak zdecydowanie moją ulubioną :).


SKŁADNIKI (4 porcje):



    • 400 ml budyniu śmietankowego
    • 10 jabłek szara reneta
    • 2 woreczki ryżu
    • 100 ml mleka
    • 2-4 łyżki cukru kryształ
    • cynamon
    • 2 szczypty soli


WYKONANIE:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem mleka oraz 2 szczypt soli.
  2. Według poniższego przepisu ugotować budyń.
  3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Pod koniec doprawić cukrem i cynamonem według gustu.
  4. W szklanych pucharkach układać na przemian warstwami: ryż, jabłka, budyń, ryż i udekorować musem z jabłek. Całość posypać cynamonem.

SMACZNEGO :)

deser budyń śmietankowy jabłka ryż mleko cukier cynamon sól
Jabłko z cynamonem 2014

3 komentarze:

  1. Moje ulubione ,uwielbiam takie desery z jabłkami i cynamonem
    Pysznie wyglądają aż chce się jeść )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie podany deser. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasz smak dzieciństwa😍😋
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons