Jeśli nadeszła jesień to może to oznaczać tylko jedno - sezon na przepyszne jabłka! A z nich przyrządzić można na prawdę wiele pyszności. Tym razem chciałabym polecić coś z dzieciństwa - ryż z jabłkami, cynamonem i budyniem. Moja mama przyrządzała ryż z jabłkami na wiele sposobów. Poniższa wersja jest jednak zdecydowanie moją ulubioną :).
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400 ml budyniu śmietankowego
- 10 jabłek szara reneta
- 2 woreczki ryżu
- 100 ml mleka
- 2-4 łyżki cukru kryształ
- cynamon
- 2 szczypty soli
WYKONANIE:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem mleka oraz 2 szczypt soli.
- Według poniższego przepisu ugotować budyń.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Pod koniec doprawić cukrem i cynamonem według gustu.
- W szklanych pucharkach układać na przemian warstwami: ryż, jabłka, budyń, ryż i udekorować musem z jabłek. Całość posypać cynamonem.
Moje ulubione ,uwielbiam takie desery z jabłkami i cynamonem
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają aż chce się jeść )
Bardzo ładnie podany deser. Muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNasz smak dzieciństwa😍😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤