poniedziałek, 6 października 2014

Schab po Cygańsku

Schab po Cygańsku

Schab po Cygańsku
Tak przyrządzony schab jest po prostu obłędny w smaku! Pomysł na poniższy przepis powstał z połączenia trzech innych. Z przyjemnością dołączyłam do grona wielbicieli tej potrawy.


SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu
    • 5 marchewek
    • 2 pietruszki korzeń
    • 1/4 selera
    • 5 cebuli
    • 2 łyżki musztardy
    • 4 łyżki majonezu
    • 20 dag sera żółtego
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Każdą porcję mięsa rozbić delikatnie z obu stron. Doprawić solą oraz pieprzem. Pozostawić na 30 minut w przyprawach.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. W naczyniu żaroodpornego układać składniki warstwami: na samym dnie 2/3 porcji warzyw (marchewka, pietruszka, seler) i 1/2 porcji cebuli, następnie kotlety posmarowane z każdej strony musztardą, porcję warzyw i cebulę. Całość posmarować majonezem i posypać startym serem żółtym.
  5. Mięso piec przykryte folią aluminiową przez 2 godziny w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ser przypiekł się ładnie z wierzchu. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad schab marchewka pietruszka seler cebula musztarda majonez ser żółty sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons