Tak przyrządzony schab jest po prostu obłędny w smaku! Pomysł na poniższy przepis powstał z połączenia trzech innych. Z przyjemnością dołączyłam do grona wielbicieli tej potrawy.
SKŁADNIKI:
- 4 porcje schabu
- 5 marchewek
- 2 pietruszki korzeń
- 1/4 selera
- 5 cebuli
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki majonezu
- 20 dag sera żółtego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Każdą porcję mięsa rozbić delikatnie z obu stron. Doprawić solą oraz pieprzem. Pozostawić na 30 minut w przyprawach.
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- W naczyniu żaroodpornego układać składniki warstwami: na samym dnie 2/3 porcji warzyw (marchewka, pietruszka, seler) i 1/2 porcji cebuli, następnie kotlety posmarowane z każdej strony musztardą, porcję warzyw i cebulę. Całość posmarować majonezem i posypać startym serem żółtym.
- Mięso piec przykryte folią aluminiową przez 2 godziny w temperaturze 180°C. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ser przypiekł się ładnie z wierzchu. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz