piątek, 7 marca 2014

Milky Way

Milky Way

Milky Way
Przepyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Delikatny biszkopt z mleczną masą, a całość oblana czekoladą.


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt Kakaowy:
    • 8 jajek
    • szklanka cukru kryształ
    • szklanka mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżeczki kakao (czubate)
  • Masa Mleczna:
    • 300 g masła
    • 3/4 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 2 szklanki mleka w proszku
  • Polewa:
    • 150 g czekolady mlecznej
    • 6 łyżek mleka

WYKONANIE:

  1. Podane składniki na biszkopt podzielić na pół i upiec dwa osobne ciasta według poniższej receptury.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
  3. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  4. Piec ciasto w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.
  5. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić.
  6. Masło utrzeć na puszystą masę. Małymi porcjami dodawać mleko. 
  7. Następnie wsypać mleko w proszku i całość zmiksować.
  8. Aby ciasto nie było suche, skropić biszkopty herbatą.
  9. Na pierwszy biszkopt nałożyć całą masę i rozprowadzić równo. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
  10. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki i schłodzić. Podawać po kilku godzinach.

SMACZNEGO :)


ciasto jajka cukier kryształ mąka pszenna proszek do pieczenia kakao masło mleko cukier waniliowy mleko w proszku czekolada mleczna mleko
Ciasta przekładańce

8 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię masy z mlekiem w proszku, pyszne ciacho :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. na jaka duza blache jest ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piekarnik ma byc ustawiony na termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam na "grzejniku góra i dół" piekarnik amica

      Usuń
  5. Proszę Pani, ja nie wiem czy to był błąd czy to tak specjalnie, ale czy nie uważa Pani, że 2 łyżeczki kakao na jeden biszkopt, aby jego kolor był ciemny to nie za mało? Pytam, ponieważ zastawiam się czy to nie miały być łyżki. Robiąc go trzymałam się przepisu i dodając 2 łyżeczki no biszkopt wyszedł...jasny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowna Pani. Dwie sprawy:1)Wszystko zależy od tego jakie kakao użyjemy do wypieku. Ja osobiście zawsze stosuję kakao marki Hershey's (niestety niedostępne w Polsce) :/
      2) Ostateczny kolor ciasta znamy już na etapie miksowania. Jeśli kolor nie był wyrazisty trzeba było go wzmocnić. Następnym razem proszę zwiększyć proporcjonalnie ilość kakao a zmniejszyć ilość mąki.
      Trzymam kciuki żeby tym razem się udało :).

      Usuń

Sharing Buttons