środa, 29 marca 2017

Gundel Palascinta - Węgierskie Naleśniki

Gundel Palascinta - Węgierskie Naleśniki

Gundel Palascinta - Węgierskie Naleśniki
Gundel Palascinta to sztandarowy deser stolicy Węgier. Najlepsze tego typu naleśniki można spróbować w Restauracji Gundel w Budapeszcie. Obłędne w smaku naleśnik, podawane z nadzieniem orzechowym i polane gorącym sosem czekoladowym. Jeśli będziecie w Budapeszcie koniecznie spróbujcie oryginału. Tymczasem, w domowym warunkach, spróbujmy razem przyrządzić je sami.

naleśniki węgierskie

SKŁADNIKI:



  • Naleśniki:
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody gazowanej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej
  • Nadzienie a'la Gundel:
    • 150 ml śmietanki kremówki 30%
    • 50 g skórki pomarańczy
    • łyżka cukru kryształ
    • 70 g jasnych rodzynek
    • 150 g orzechów włoskich
    • 80 g płatków migdałów
    • 50 ml rumu
  • Sos czekoladowy:
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 30 g masła
    • 100 ml śmietanki kremówki 30%
    • łyżka cukru
    • 2 żółtka

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe włożyć razem do miski i zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Skórkę pomarańczy drobno posiekać.
  3. Śmietankę kremówkę zagotować ze skórką pomarańczy, cukrem kryształ i rodzynkami. Gotować na średnim ogniu przez 5-6 minut cały czas mieszając.
  4. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie i płatki migdałów. Zmiksować w blenderze i dodać do gotującej się śmietanki. Połączyć ze sobą, zdjąć z palnika i dodać rum.
  5. Na każdy placek nałożyć masę bakaliową i złożyć naleśniki tak jak na zdjęciu.
  6. Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju z obu stron na złoty kolor.
  7. Z żółtek i cukru utrzeć puszysty kogel mogel.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Kogel mogel wlać do czekolady i połączyć ze sobą składniki.
  9. Gundel Palascinta podawać polane gorącym sosem czekoladowym.

SMACZNEGO :)

deser mleko woda gazowana mąka cukier waniliowy jajka sól proszek do pieczenia olej śmietanka pomarańcza cukier rodzynki orzechy włoskie płatki migdałów rum czekolada masło

1 komentarz:

  1. chętnie spróbowałabym, bo dotąd nie miałam okazji:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons