Gundel Palascinta to sztandarowy deser stolicy Węgier. Najlepsze tego typu naleśniki można spróbować w Restauracji Gundel w Budapeszcie. Obłędne w smaku naleśnik, podawane z nadzieniem orzechowym i polane gorącym sosem czekoladowym. Jeśli będziecie w Budapeszcie koniecznie spróbujcie oryginału. Tymczasem, w domowym warunkach, spróbujmy razem przyrządzić je sami.
SKŁADNIKI:
- Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- Nadzienie a'la Gundel:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g skórki pomarańczy
- łyżka cukru kryształ
- 70 g jasnych rodzynek
- 150 g orzechów włoskich
- 80 g płatków migdałów
- 50 ml rumu
- Sos czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka cukru
- 2 żółtka
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto naleśnikowe włożyć razem do miski i zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
- Skórkę pomarańczy drobno posiekać.
- Śmietankę kremówkę zagotować ze skórką pomarańczy, cukrem kryształ i rodzynkami. Gotować na średnim ogniu przez 5-6 minut cały czas mieszając.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie i płatki migdałów. Zmiksować w blenderze i dodać do gotującej się śmietanki. Połączyć ze sobą, zdjąć z palnika i dodać rum.
- Na każdy placek nałożyć masę bakaliową i złożyć naleśniki tak jak na zdjęciu.
- Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju z obu stron na złoty kolor.
- Z żółtek i cukru utrzeć puszysty kogel mogel.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Kogel mogel wlać do czekolady i połączyć ze sobą składniki.
- Gundel Palascinta podawać polane gorącym sosem czekoladowym.
chętnie spróbowałabym, bo dotąd nie miałam okazji:)
OdpowiedzUsuń