Serduszka dla zakochanych. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła miękkiego
- jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- barwnik czerwony w proszku
- Dodatkowo:
- 150 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- barwnik czerwony
- serduszka cukrowe Dr Oetkera
WYKONANIE:
- Masło i cukier zmiksować na puszystą, jasną masę. Dodać barwnik, jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Uformować kulę i schładzać przez 30 minut w lodówce.
- Stolnicę oprószyć mąkę. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości 1 cm.
- Wycinać ciasteczka przy pomocy foremki w kształcie serca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 12-15 minut w temperaturze 190°C. Wyjąć i wystudzić na kratce.
- Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką 30%. Dodać barwnik.
- Pędzelkiem silikonowym nakładać polewę na ciasteczka. układać na kratce, aby nadmiar czekolady spłyną. Udekorować serduszkami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz