Zapraszam na pyszną, tradycyjną, polską babkę wielkanocną.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek + cale jajko
- 40 g drożdży świeżych
- szklanka mleka letniego
- 1/2 szklanki cukru
- 130 g masła roztopionego
- 120 g rodzynek
- szczypta soli
- łyżka aromatu cytrynowego
WYKONANIE:
- Do mleka dodać po łyżce mąki pszennej i cukru kryształ. Wymieszać i odstawić zaczyn pod przykryciem na 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz rodzynki.
- Jajka roztrzepać trzepaczką.
- Do mąki wlać zaczyn, roztrzepane jajka i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Foremki (lub jedną dużą foremkę) na babkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
- Ciasto wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na pół i nałożyć do środka mniejszych foremek.
- Przykryć ponownie ściereczkami i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
- Babki można nasączyć sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn połączonym z cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości gorącej wody. Dla dorosłych można dodać łyżkę wódki. Przed nasączaniem babki ponakłuwać wykałaczką.
- Udekorować lukrem.
Prawdziwa królowa wielkanocnego stołu :)
OdpowiedzUsuń