sobota, 1 kwietnia 2017

Babka Drożdżowa z Rodzynkami

Babka Drożdżowa z Rodzynkami

Babka Drożdżowa z Rodzynkami
Zapraszam na pyszną, tradycyjną, polską babkę wielkanocną.


SKŁADNIKI:



    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 6 żółtek + cale jajko
    • 40 g drożdży świeżych
    • szklanka mleka letniego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 130 g masła roztopionego
    • 120 g rodzynek
    • szczypta soli
    • łyżka aromatu cytrynowego

WYKONANIE:

  1. Do mleka dodać po łyżce mąki pszennej i cukru kryształ. Wymieszać i odstawić zaczyn pod przykryciem na 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz rodzynki.
  3. Jajka roztrzepać trzepaczką.
  4. Do mąki wlać zaczyn, roztrzepane jajka i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Foremki (lub jedną dużą foremkę) na babkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
  6. Ciasto wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na pół i nałożyć do środka mniejszych foremek.
  7. Przykryć ponownie ściereczkami i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
  8. Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
  9. Babki można nasączyć sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn połączonym z cukrem rozpuszczonym w niewielkiej ilości gorącej wody. Dla dorosłych można dodać łyżkę wódki. Przed nasączaniem babki ponakłuwać wykałaczką.
  10. Udekorować lukrem.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka jajka drożdże mleko cukier masło rodzynki sól aromat cytrynowy

1 komentarz:

Sharing Buttons