Pyszna domowa zapiekanka, którą łatwo i szybko można zrobić, gdy brak nam pomysły na obiad. Dobór składników, poza podstawowymi, jest praktycznie dowolny. U mnie już od kilku lat, przynajmniej raz w roku, ląduje na stole poniższa wersja. Bardzo pożywny i sycący obiad.
SKŁADNIKI:
- 8 dużych ziemniaków
- duża puszka kukurydzy
- 3-4 marchewki
- szklanka groszku mrożonego
- 200 g sera żółtego
- 2 cebule
- 500 g mięsa mielonego
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- fasola fioletowa z puszki
- olej
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Ziemniaki obrać i gotować w całości przez 12-15 minut tak, aby przy krojeniu się nie rozpadały.
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować przez 10 minut w wodzie razem z groszkiem zielonym.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć razem. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Kukurydzę i fasolkę odcedzić z zalewy.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Jajka ubić trzepaczką ze śmietaną. Dodać starty ser, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Połowę ziemniaków pokrojonych w plastry ułożyć na dnie. Następnie ułożyć warstwę mięsa, marchewki z groszkiem oraz kukurydzy z fasolką. Na koniec ułożyć drugą połowę ziemniaków. Całość zalać jajkami z serem i przykryć pokrywą.
- Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem trzymać jeszcze przez 5-10 minut w zamknięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz