Puszysta, czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i bananami.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- cukier puder
- Masa:
- 250 g śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 średnie banany
WYKONANIE:
- Z białek ubić pianę, dodać cukier kryształ i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna.
- Dodać żółtka i dalej ubijać.
- Kakao i mąkę pszenną przesiać przez sitko. Dodać do jajek i delikatnie połączyć łyżką.
- Dużą blaszkę o wymiarach 50 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na nią ciasto i równomiernie rozprowadzić.
- Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika wierzch posypać cukrem pudrem. Posypaną stronę wyłożyć na ściereczkę, odkleić papier i ściśle zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy.
- Banany pokroić w kostkę.
- Roladę rozwinąć, rozłożyć równo masę i banany. Zwinąć w roladę i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz