czwartek, 23 marca 2017

Rolada Czekoladowo Bananowa

Rolada Czekoladowo Bananowa

Rolada Czekoladowo Bananowa
Puszysta, czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i bananami.


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • cukier puder
  • Masa:
    • 250 g śmietanki kremówki 30 %
    • 250 g serka mascarpone
    • łyżka ekstraktu waniliowego
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 średnie banany

WYKONANIE:

  1. Z białek ubić pianę, dodać cukier kryształ i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna.
  2. Dodać żółtka i dalej ubijać.
  3. Kakao i mąkę pszenną przesiać przez sitko. Dodać do jajek i delikatnie połączyć łyżką.
  4. Dużą blaszkę o wymiarach 50 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na nią ciasto i równomiernie rozprowadzić.
  5. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po wyjęciu z piekarnika wierzch posypać cukrem pudrem. Posypaną stronę wyłożyć na ściereczkę, odkleić papier i ściśle zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką.
  7. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy.
  8. Banany pokroić w kostkę.
  9. Roladę rozwinąć, rozłożyć równo masę i banany. Zwinąć w roladę i włożyć na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO :)


ciasto jajka mąka kakao cukier cukier puder śmietanka mascarpone ekstrakt waniliowy banany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons