środa, 30 grudnia 2015

Papad

Papad

Papad
Papad to cienki indyjski naleśnik. Porównać można go do meksykańskich Nachos. Papad przyrządza się z mąki z soczewicy, ciecierzycy lub ryżowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Są chrupiące, pikantne i idealne na przystawkę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości. Można podawać go z salsą pomidorową, guacamole lub każdą inną pastą. Polecam! :)


SKŁADNIKI:



    • szklanka mąki z ciecierzycy
    • szklanka mąki ryżowej
    • ok. łyżka mąki pszennej do podsypania
    • łyżeczka soli
    • 1/3 łyżeczki mielonej ciecierzycy
    • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
    • 1/3 łyżeczki mielonego chili
    • łyżka oleju sezamowego
    • 1/2 szklanki letniej wody


WYKONANIE:

  1. Na stolnicę wysypać mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy, sól, mieloną ciecierzycę, kozieradkę, chili i wymieszać wszystko razem.
  2. Olej dodać do wody. Małym strumieniem dodawać do mąki i zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Rozwałkować na ciasto o grubości 2 mm. Wycinać duże, okrągłe placki.
  4. Smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Podawać z ulubionymi składnikami. Na zdjęciu wersja z salsą pomidorową.

SMACZNEGO :)

przystawka mąka z ciecierzycy mąka ryżowa mąka pszenna sól ciecierzyca kozieradka chili olej sezamowy woda
Przekąski sylwestrowe

3 komentarze:

  1. Już je lubię - zawierają kozieradkę, czyli moją ulubioną przyprawę :)
    Dziękuję za udział w akcji sylwestrowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, niebawem to nadrobię :)
    Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons