Dzisiejszy wpis będzie na słodko. Nie, nie żadne ciasteczka, ciasta czy inne łakocie. Tematem na dzisiaj jest MIÓD. Ale nie taki zwykły. Będzie to wpis o prawdziwym, gęstym i ekologicznym nektarze pochodzącym z zielonych terenów Beskidu Żywieckiego. Zapraszam na miód do rodzinnej pasieki "Ambrozja".
"Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem" - Hipokrates
Miód jest jednym z najcenniejszych produktów odżywczych jakie dała nam natura. O jego właściwościach leczniczych wiadomo nie od dziś. Miód jest w zasadzie wolny od wszelkich zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając skażony nektar.
Miody pszczele charakteryzuje duża różnorodność pod względem aromatu, barwy, smaku, konsystencji oraz rodzaju krystalizacji. Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pochodzą nektar lub spadź. Podzielić je można na 3 grupy: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe.
MIÓD SPADZIOWY
"Miód spadziowy zaliczany do najcenniejszych darów natury jako jeden z najwspanialszych Polskich miodów. Pozyskiwany jest z drzew iglastych takich jak: jodła, świerk, sosna i modrzew. Jest mało słodki o posmaku lekko gorzkawym, żywicznym i korzennym aromacie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność przeciwdziałania promieniowaniu jonizującemu".
Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego i przy zaburzeniach trawienia. Szczególnie polecany jest osobom pracującym przy komputerze. Moja propozycja z wykorzystaniem miodu spadziowego to Grog Kawowy:
MIÓD WIELOKWIATOWY (leśny)
Jest to najbardziej popularny miód kupowany przez konsumentów, zwany potocznie "miodem tysiąca kwiatów".
"Miód pszczeli wielokwiatowy leśny jest to naturalne bogactwo smaku i aromatu leśnych ziół. Częste jego spożywanie zapobiega problemom z sercem, żołądkiem, jelitami, przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym".
Ze względu na łagodny smak poleca się podawać go dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębienia i innych chorób górnych dróg oddechowych. Jest to miód, który zawsze znajduje się w mojej kuchni. Używam go do wypieków (np. pierników i pierniczków). Moja propozycja z wykorzystaniem miodu wielokwiatowego to Miodowa Herbata:
Nie jest łatwo sprawdzić domowym sposobem czy miód jest "prawdziwy" czy nie. Pewność daje jedynie badanie laboratoryjne ;). Jeśli chcemy mieć zatem pewność co do oryginalności pochodzenia miodu, najlepiej kupować go bezpośrednio od zaufanego pszczelarza. W moim przypadku jest to pasieka "Ambrozja" - rodzinna firma istniejąca od 50 lat na terenach Beskidu Żywieckiego. Właściciele posiadają tytuł mistrza w zawodzie pszczelarza i działają aktywnie w kołach pszczelarskich. Jakość i smak miodu z Ambrozji została doceniona nie tylko przez klientów indywidualnych, ale została również wyróżniona na wielu konkursach. Polecam i zapraszam do wypróbowania we własnym zakresie. Możecie je zakupić w sklepiku online Ambrozja.
Zapraszam do odwiedzenia:
- strona internetowa: http://www.pasiekaambrozja.pl/
- fanpage na Facebook: Pasieka Ambrozja
- sklep internetowy: http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/
Muszę spróbować tego miodu. Skoro piszesz że jest taki dobry to się skuszę. ;)
OdpowiedzUsuń