środa, 9 grudnia 2015

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem
Paszteciki z mięsem to pyszna przystawka na święta, zazwyczaj podawana w towarzystwie czerwonego barszczu do picia. Najlepsze są prosto z pieca, na ciepło, choć zimne też pysznie smakują. Można też przyrządzić od razu większą ilość i po wystudzeniu zamrozić. Później wystarczy je tylko podgrzać w piekarniku, w niskiej temperaturze.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 350 g mąki poznańskiej
    • 7 g drożdży instant
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18 %
    • 100 g masła
    • 50 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki cukru kryształ
    • 2 jajka (jedno do smarowania z wierzchu)
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Mięso:
    • 500 g mięsa wieprzowego ugotowanego z włoszczyzną
    • 1/2 szklanki rosołu
    • 2 cebule
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek do smażenia
  • Dodatkowo:
    • ziarna czarnuszki
    • kminek


WYKONANIE:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku.
  2. Masło, mąkę, śmietanę, jajko, sól oraz zaczyn drożdżowy połączyć razem i wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek.
  4. Mięso zmielić razem z cebulką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać rosół, aby farsz nie był suchy (ma powstać jednolita, zwarta masa).
  5. Ciasto i mięso podzielić na 3 porcje.
  6. Każdy kawałek ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki prostokąt.
  7. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa i zwinąć w rulon. Pokroić nożem na kawałki o grubości 2-4 cm.
  8. Każdy pasztecik posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami czarnuszki lub kminku.
  9. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
  11. Podawać z barszczem czerwonym.

SMACZNEGO :)

przystawka mąka drożdże śmietana masło mleko cukier jajka sól mięso wieprzowe rosół cebula pieprz oliwa czarnuszka kminek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons