Paszteciki z mięsem to pyszna przystawka na święta, zazwyczaj podawana w towarzystwie czerwonego barszczu do picia. Najlepsze są prosto z pieca, na ciepło, choć zimne też pysznie smakują. Można też przyrządzić od razu większą ilość i po wystudzeniu zamrozić. Później wystarczy je tylko podgrzać w piekarniku, w niskiej temperaturze.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 350 g mąki poznańskiej
- 7 g drożdży instant
- 100 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 100 g masła
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru kryształ
- 2 jajka (jedno do smarowania z wierzchu)
- 1/2 łyżeczki soli
- Mięso:
- 500 g mięsa wieprzowego ugotowanego z włoszczyzną
- 1/2 szklanki rosołu
- 2 cebule
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- Dodatkowo:
- ziarna czarnuszki
- kminek
WYKONANIE:
- Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku.
- Masło, mąkę, śmietanę, jajko, sól oraz zaczyn drożdżowy połączyć razem i wyrobić elastyczne ciasto.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek.
- Mięso zmielić razem z cebulką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać rosół, aby farsz nie był suchy (ma powstać jednolita, zwarta masa).
- Ciasto i mięso podzielić na 3 porcje.
- Każdy kawałek ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki prostokąt.
- Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa i zwinąć w rulon. Pokroić nożem na kawałki o grubości 2-4 cm.
- Każdy pasztecik posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami czarnuszki lub kminku.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Podawać z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz