Oto mój przepis na ulubionego świątecznego łososia. Jeśli nie przepadacie za karpiem tak jak ja to tak przyrządzona rybka jest świetną alternatywą i na pewno Wam posmakuje.
SKŁADNIKI:
- duży płat łososia
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżka uprażonych nasion sezamu
- pieprz cytrynowy
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- sól
WYKONANIE:
- Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pęsetą wyciągnąć wszystkie ości. Pokroić na porcje (można też piec w całości).
- Doprawić papryką, solą i pieprzem cytrynowym.
- W szklance wymieszać sos sojowy z miodem. Połową porcji nasmarować łososia. Posypać równomiernie nasionami sezamu.
- Rybę ułożyć na blasze wyłożonej na papierze do pieczenia.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia polewać pozostałą porcją sosem. Podawać na ciepło.
Jakie smakowitości. Życzę Ci moja droga zdrowych i radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :).
UsuńPycha :) Pozdrawiam prawie świątecznie :)
OdpowiedzUsuń