Keks obok makowca to jedno z najbardziej popularnych ciast na wigilijnym stole - pełne bakalii i orzechów. Po upieczeniu zachowuje świeżość na długo pod warunkiem, że zawiniemy je w ściereczkę lub folię.
SKŁADNIKI:
- 150 g masła miękkiego
- 120 g maki pszennej
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka olejku waniliowego
- łyżka wódki
- 250 g bakalii
WYKONANIE:
- Przygotować i pokroić bakalie.
- Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy razem z olejkiem waniliowym oraz wódką i wszystko razem delikatnie zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę. Połowę dodać do ciasta i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone bakalie i pozostałą porcję piany. Wszystko delikatnie wmieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzić patyczkiem czy keks jest już suchy.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Świąteczny stół bez tego bakaliowego ciasta byłby smutny:)
OdpowiedzUsuń