Papad to cienki indyjski naleśnik. Porównać można go do meksykańskich Nachos. Papad przyrządza się z mąki z soczewicy, ciecierzycy lub ryżowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Są chrupiące, pikantne i idealne na przystawkę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości. Można podawać go z salsą pomidorową, guacamole lub każdą inną pastą. Polecam! :)
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki z ciecierzycy
- szklanka mąki ryżowej
- ok. łyżka mąki pszennej do podsypania
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonej ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki letniej wody
WYKONANIE:
- Na stolnicę wysypać mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy, sól, mieloną ciecierzycę, kozieradkę, chili i wymieszać wszystko razem.
- Olej dodać do wody. Małym strumieniem dodawać do mąki i zagnieść na gładkie ciasto.
- Rozwałkować na ciasto o grubości 2 mm. Wycinać duże, okrągłe placki.
- Smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju na złoty kolor z obu stron.
- Podawać z ulubionymi składnikami. Na zdjęciu wersja z salsą pomidorową.
Już je lubię - zawierają kozieradkę, czyli moją ulubioną przyprawę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji sylwestrowej :)
Nie jadłam, niebawem to nadrobię :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego roku :)
Dziękuję :)
Usuń