wtorek, 1 grudnia 2015

Rolada z Boczku

Rolada z Boczku

Rolada z Boczku
Dzisiaj przepis na świąteczną wędlinę własnej produkcji - Roladę z Boczku. Podstawą udanej rolady jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie surowy, chudy boczek bez chrząstek. Następnie należy skomponować własną mieszankę przypraw i ziół korzystając między innymi z następujących składników: sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek. Można też użyć świeżego czosnku lub musztardy do natarcia mięsa. Dobór składników pozostawiam Wam, a oto moja rolada:


SKŁADNIKI:



    • 1.5 kg surowego boczku wieprzowego
    • 6-8 ząbków czosnku
    • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
    • łyżka soli lub więcej
    • łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
    • 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu


WYKONANIE:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobną kostkę.
  2. Z boczku ściągnąć skórę. Końcówką noża zrobić w mięsie niewielkie otwory z obu stron i nadziewać czosnkiem - 1/3 porcji. Pozostałą częścią czosnku natrzeć mięso w środku i na zewnątrz.
  3. Sól, pieprz i paprykę w proszku wymieszać. Natrzeć mięso z każdej strony przyprawami.
  4. Boczek zwinąć ściśle w roladę i owinąć nicią do mięsa, aby podczas pieczenia zachowało kształt rolady. Odstawić na 24 h do lodówki.
  5. Na patelni obsmażyć boczek z każdej strony na smalcu lub oleju.
  6. Gotowy przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 1.5 h w temperaturze 160-170°C. Sprawdzić widelcem przed wyciągnięciem czy jest już upieczony.
  7. Po upieczeniu wystudzić i włożyć do lodówki. Przed podaniem ściągnąć nici.

SMACZNEGO :)

wędlina boczek czosnek papryka słodka sól pieprz olej

4 komentarze:

  1. uwielbiam, u nas w rodzinie to obowiązkowa pozycja na święta

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za boczkiem, ale za to moi domownicy oj by się zajadali. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oddamy wszystkie ciasta za taki boczek:) piękna rolada! plasterek z domowym chlebem i chrzanem - to prawdziwa uczta:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons