środa, 16 grudnia 2015

Kapusta z Grzybami

Kapusta z Grzybami

Kapusta z Grzybami
Świątecznych przepisów ciąg dalszy :). Dzisiaj tradycyjna, wigilijna, postna kapusta z grzybami według przepisu mojej mamy.

kapusta postna

SKŁADNIKI:



    • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
    • garść suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
    • 4 śliwki suszone (opcjonalnie)
    • duża cebula
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Grzyby umyć i namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Gotować przez godzinę w 3 szklankach wody. Odcedzić i pokroić.
  2. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Gotować przez godzinę w wodzie spod grzybów (uzupełnić wodę jeśli będzie jej za mało) z zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem oraz grzybami.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, pokrojone śliwki, masło i smażyć razem na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

dodatki kapusta kiszona grzyby suszone śliwki suszone cebula liść laurowy ziele angielskie kminek masło olej sól pieprz
Wytrawne potrawy wigilijne

3 komentarze:

  1. Sprawdzona klasyka nigdy nie zawodzi :)
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kapustę z grzybami, moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons