sobota, 13 czerwca 2015

Pierś z Kurczaka w Cieście Czosnkowym

Pierś z Kurczaka w Cieście Czosnkowym

Pierś z Kurczaka w Cieście Czosnkowym
Aromatyczne i delikatne kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym, polane czosnkowym sosem.


SKŁADNIKI:



  • Kotlety:
    • 500 g piersi z kurczaka
    • szklanka mąki pszennej
    • 3/4 szklanki wody
    • jajko duże
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • olej o smażenia
  • Sos Czosnkowy:
    • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 2 łyżki majonezu
    • 3 ząbki czosnku
    • szczypta cukru
    • łyżka posiekanego koperku

WYKONANIE:

  1. Filety przekroić na pół i lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Mąkę zmiksować z wodą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodatkiem 2 szczypty soli.
  3. Kotlety zanurzyć w powstałym cieście naleśnikowym i ponownie odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Wyjąć z ciasta, odsączyć z nadmiaru ciasta i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Przygotować sos: Majonez i jogurt wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i posiekany koperek. Połączyć wszystko razem.
  6. Mięso podawać polane sosem czosnkowym z dowolnymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak mąka woda jajka czosnek sól pieprz olej jogurt majonez cukier koperek

6 komentarzy:

Sharing Buttons