piątek, 9 stycznia 2015

General Chicken

General Chicken

General Chicken
Oto przepis, na który zbierałam się od dłuższego czasu - kurczak generała Tso. Tradycyjna potrawa nowożytnej kuchni amerykańskiej. Danie owiane licznymi legendami, o niejasnym pochodzeniu oraz ... niesamowicie smaczne :).

kurczak Tso

SKŁADNIKI:



  • Kurczak:
    • podwójny filet z piersi kurczaka
    • ryż biały długoziarnisty
    • 2-4 papryczki chili
    • 2 duże ząbki czosnku
    • szczypiorek
    • olej
  • Marynata:
    • 2 białka
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki wina ryżowego (lub łyżka octu ryżowego)
  • Panierka:
    • szklanka mąki ziemniaczanej / kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz
  • Sos:
    • ćwierć szklanki gęstego rosołu
    • 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki cukru
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • łyżka octu ryżowego
    • łyżeczka sosu Hoisin
    • łyżeczka pasty paprykowej
    • łyżka oleju
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • woda


WYKONANIE:

  1. W dużej misce wymieszać składniki na marynatę i roztrzepać białko. Kurczaka pokroić na cienkie, krótkie paseczki i zanurzyć w marynacie na 10 minut.
  2. W garnku o grubym dnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos za wyjątkiem mąki ziemniaczanej.
  3. W dużej misce wymieszać składniki na panierkę: mąkę kukurydzianą / ziemniaczaną, sól oraz pieprz.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  5. Kurczaka panierować i smażyć po kilka kawałków w dużym woku, na rozgrzanym oleju, przez ok. 3-5 minut na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Papryczkę chili oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć przez minutę na patelni z dodatkiem oleju i przełożyć do garnka z sosem.
  7. Sos zagotować i dusić na małym ogniu. W szklance z odrobiną wody rozpuścić dokładnie mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.
  8. Przełożyć kurczaka do garnka z sosem i wymieszać dokładnie tak, aby sos oblepił gotowe nuggetsy z każdej strony.
  9. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypany posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka mąka kukurydziana papryczka chili czosnek szczypiorek sól pieprz olej jajka sos sojowy wino ryżowe rosół koncentrat pomidorowy cukier ocet ryżowy sos hoisin pasta paprykowa mąka ziemniaczana woda

14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! :-) Bardzo lubię kurczaka w marynacie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, to w koncu ta panierka ma byc z maki ziemiaczanej czy kukurydzianej? pozdrawiam
    aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierkę można zrobić i z mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Oryginalnie jest w przepisie mąka kukurydziana ja wolę z ziemniaczaną.

      Usuń
  3. bo w opisie jest kukurydziana a w skladnikach wymienionych do przygotowania to ziemiaczana.. wiec nie wiem...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można stosować zamiennie te mąki :) dla mnie smaczniejsze danie jest z mąką ziemniaczaną :) proszę wypróbować po małym kawałku obtoczyć w mące kukurydzianej i ziemniaczanej :) pozdrawiam

      Usuń
  4. nie bede miec tego sosu Hoisin. wiec ciekawe czy wyjdzie? ;)
    ogolnie wyglada super. Oby moja coreczka pozwolila mi to przyrzadzic ;)
    Juz wczesniej komentowalam m.in pod `bounty` domowej roboty ;)
    musze pokomentowac pod innymi przepisami co juz zrobilam! rewelacja! Dzieki. Super inspirujacy blog! BArdzo sie ciesze ze Ciebie znalazlam!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast sosu Hoisin można dać jedną łyżkę więcej sosu sojowego. Tej potrawy nie dawać dzieciom, bo jest mega pikantna (uwaga na pryskający olej podczas smażenia mięsa) :) Wiele trzeba się natrudzić nad tą potrawą, ale za to jaka pyszna, często wracam do tego dania :) pozdrawiam

      Usuń
  5. ok wiec tak przepis REWELACJA! maz byl zachwycony! :D
    mialas racje troche czasochlonne ale WARTO BYLO!
    pyszne....!!!
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna sie dowiedziec jaki zadanie maja bialka w marynacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierka na samych białkach jest bardziej chrupiąca.

      Usuń
  7. ja juz tego kurczaka robilam po raz 2gi! tym razem marynata byla glownie na baize sosu sojowego (ot pustki w lodowce ;)), obtalaczalam w panierce z maki ziemiaczanej (ja sama polcam tylko raz z jednej strony obtaczac) I rewelacja tez! my uwielbiamy takiego kurczaka. dzieki za pomysl jeszcze raz! takie chicken nugets domowe ;)
    pozdrawiam
    aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że tak posmakował :) w podwójnej panierce mniej olej pryska, przetestowane na sobie :)

      Usuń
  8. Rewelacja! General identyczny jak w NY. Dziękuję za ten przepis. Mój mąż był zachwycony (zresztą jak każdym daniem Marioli). Teraz to jest mój ulubiony blog do którego będę sięgać za każdym razem. DZIĘKUJĘ JESTEŚ WSPANIAŁA

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons