Pod tą tajemniczą nazwą kryją się bardzo proste w wykonaniu i smaczne pączki na bazie serka homogenizowanego. Jeśli używamy waniliowego zamiast naturalnego nie słodzimy cukrem, gdyż serek sam w sobie jest słodki. Z podanej porcji powstaje duży talerz mini pączusiów, a robi się je dosłownie w 15 minut. Kto nie wierzy niech sprawdzi :). W smaku są delikatne i puszyste.
SKŁADNIKI:
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego domowej produkcji
- 2 duże jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- łyżka cukru pudru do posypania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
- Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym. Dodać serek homogenizowany i ponownie wymieszać.
- Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Małymi porcjami dodawać do masy serowej i wymieszać łyżką.
- W garnku rozgrzać olej. Małą łyżeczką kłaść niewielkie kuleczki (im mniejsze tym lepsze; lepiej upieczone w środku) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone pączusie wykładać na ręcznik papierowy celem odsądzenia z nadmiaru tłuszczu.
- Cynamon wymieszać z cukrem pudrem i posypać pączki.
Mniam pyszne pączusie!
OdpowiedzUsuńmoje ulubione zaraz po tych tradycyjnych z marmoladą:)
OdpowiedzUsuń