środa, 14 stycznia 2015

Chrust (Faworki)

Chrust (Faworki)

Chrust (Faworki)
Polecam bardzo łatwy przepis na chrust, bez konieczności bicia ciasta wałkiem :). Chrust wykonany według tego przepisu wychodzi delikatny, kruchy i z bąbelkami. Obowiązkowy na Tłusty Czwartek, który już wkrótce!

Faworki

SKŁADNIKI:



    • 3 szklanki mąki pszennej (+ do posypania)
    • 5 żółtek
    • łyżeczka masła
    • 3/4 szklanki piwa jasnego
    • 2 łyżki spirytusu
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania


Faworki

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać żółtka, masło, spirytus oraz sól i małymi porcjami wlać piwo. Zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche należy dolać więcej piwa.
  2. Ciasto podzielić na 3 kule. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko. Im cieńsze ciasto tym bardziej kruchy chrust. Pokroić w prostokąty o wymiarach 2x15 cm, które następnie należy naciąć po środku, a następnie jedną z końcówek przewlec przez otwór. Przykryć ściereczką, aby chrust nie obsychał.
  4. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, po kilka sekund z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W połowie smażenia wymienić olej.
  5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)



ciasteczka mąka jajka masło piwo spirytus sól olej cukier puder
Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

  1. Mniam mniam :-) Moja Babcia robiła takie faworki, tylko zawsze na smalcu :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons