Polecam bardzo łatwy przepis na chrust, bez konieczności bicia ciasta wałkiem :). Chrust wykonany według tego przepisu wychodzi delikatny, kruchy i z bąbelkami. Obowiązkowy na Tłusty Czwartek, który już wkrótce!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej (+ do posypania)
- 5 żółtek
- łyżeczka masła
- 3/4 szklanki piwa jasnego
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać żółtka, masło, spirytus oraz sól i małymi porcjami wlać piwo. Zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche należy dolać więcej piwa.
- Ciasto podzielić na 3 kule. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko. Im cieńsze ciasto tym bardziej kruchy chrust. Pokroić w prostokąty o wymiarach 2x15 cm, które następnie należy naciąć po środku, a następnie jedną z końcówek przewlec przez otwór. Przykryć ściereczką, aby chrust nie obsychał.
- Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, po kilka sekund z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W połowie smażenia wymienić olej.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Mniam mniam :-) Moja Babcia robiła takie faworki, tylko zawsze na smalcu :-)
OdpowiedzUsuń