piątek, 16 stycznia 2015

Hummus

Hummus

Hummus
Choć nie jestem wegetarianką to ta pasta bardzo przypadła mi do gustu - Hummus jest po prostu pyszny :). Idealnie gładki i kremowy. Na przygotowanie tej pasty potrzeba trochę czasu i cierpliwości, ale na prawdę warto. Z podanych składników powstaje średniej wielkości miseczka. Gotowy Hummus można przechowywać w lodówce do pięciu dni, pod warunkiem, że przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zapraszam do wspólnego testowania :). Poznawajmy razem smaki kuchni bliskiego wschodu.

SKŁADNIKI:



    • szklanka ciecierzycy
    • 3/4 szklanki pasty tahini (jasnej)
    • 1/2 szklanki lodowatej wody
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki sody
    • sól
    • Przyprawy do posypania: oliwa, pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe, zathar, bazylia

WYKONANIE:

  1. Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawić na noc.
  2. Następnie ciecierzycę odcedzić i dobrze wypłukać. Zalać ponownie dużą ilością wody i zasypać łyżeczką sody. Gotować przez ok. 40 minut. Sprawdzić czy jest w środku miękka i maślana. Odcedzić i opłukać.
  3. Ciecierzycę przełożyć do blendera, dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksować razem przez 3 minuty na gładką pastę.
  4. Następnie powoli wlewać zimną wodę cały czas miksując.
  5. Gotowy Hummus przełożyć do miseczki i odstawić na 30 minut.
  6. Podawać z pieczywem i dowolnymi dodatkami do posypania.

SMACZNEGO :)

śniadanie ciecierzyca pasta tahini woda sok z cytryny czosnek soda sól oliwa pietruszka papryka orzeszki piniowe zathar bazylia
Domowy Wyrób

1 komentarz:

Sharing Buttons