Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska z naleśnikami z mąki orkiszowej, papryki i serka. Ładnie się prezentuje - można więc śmiało poczęstować nią na domowym przyjęciu lub zabrać do pracy na lunch.
SKŁADNIKI:
- Naleśniki orkiszowe:
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 200 g serka typu almette
- 2 czerwone papryki
- kilka listków sałaty rzymskiej
- liście bazylii świeżej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę.
- Smażyć cienkie naleśniki.
- Paprykę czerwoną wydrążyć i oczyścić. Połówki papryki układać na blasze do góry skórką. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C. Ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w paski.
- Naleśniki posmarować serkiem almette, ułożyć paski papryki, pokrojone liście bazylii oraz sałaty. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Zwinąć w szczelny rulon. Włożyć na 30 minut do lodówki i pokroić na kawałki.
Mmm... Super przepis :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne na domówki, ale z tortillą. Tortilla, serek almette, szynka/salami,wędzony łosoś, sałata lodowa, papryka i zielony ogórek.
OdpowiedzUsuńZawsze schodzą, zanim zdążę się obejrzeć ;)