sobota, 17 stycznia 2015

Rollsy z papryką i serkiem

Rollsy z papryką i serkiem

Rollsy z papryką i serkiem
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska z naleśnikami z mąki orkiszowej, papryki i serka. Ładnie się prezentuje - można więc śmiało poczęstować nią na domowym przyjęciu lub zabrać do pracy na lunch.


SKŁADNIKI:



  • Naleśniki orkiszowe:
    • szklanka mąki orkiszowej
    • szklanka mleka
    • jajko
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
    • 200 g serka typu almette
    • 2 czerwone papryki
    • kilka listków sałaty rzymskiej
    • liście bazylii świeżej
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. 
  2. Smażyć cienkie naleśniki.
  3. Paprykę czerwoną wydrążyć i oczyścić. Połówki papryki układać na blasze do góry skórką. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C. Ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w paski.
  4. Naleśniki posmarować serkiem almette, ułożyć paski papryki, pokrojone liście bazylii oraz sałaty. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Zwinąć w szczelny rulon. Włożyć na 30 minut do lodówki i pokroić na kawałki.

SMACZNEGO :)

przystawki mąka orkiszowa mleko jajka sól olej almette papryka sałata rzymska bazylia pieprz

2 komentarze:

  1. Robię podobne na domówki, ale z tortillą. Tortilla, serek almette, szynka/salami,wędzony łosoś, sałata lodowa, papryka i zielony ogórek.
    Zawsze schodzą, zanim zdążę się obejrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons