środa, 21 stycznia 2015

Pączki z Adwokatowym Nadzieniem

Pączki z Adwokatowym Nadzieniem

Pączki z Adwokatowym Nadzieniem
Dzisiaj bardzo fajne pączki z nadzieniem innym niż zwykle. Bardzo delikatnym i kremowym - Creme Patissiere z dodatkiem domowego adwokata. Czy ktoś się oprze?


SKŁADNIKI (20 pączków):



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 50 g drożdży świeżych
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 250 ml mleka
    • 2 żółtka + całe jajko
    • 1/3 kostki masła
    • 1/2 laski wanilii
    • mały kieliszek spirytusu
    • 2-3 kostki smalcu
  • Creme Patissiere z Adwokatem:
    • 500 ml mleka
    • laska wanilii
    • 6 żółtek
    • 150 g cukru kryształ
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 3-4 łyżki adwokata

WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka wlać szklankę letniego mleka. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Do zazczynu dodać pozostałą część mąki, wydrążone ziarna wanilii i jajka utarte z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut pod przykryciem do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnice i ponownie krótko zagnieść z odrobiną mąki. 
  4. Porcje ciasta nabierać czubatą łyżką i formować w rękach małe kule. Odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ewentualnie można również rozwałkować ciasto na plaster o grubości 2 cm i wykrawać szklanką krążki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozpuszczonym smalcu w małym garnku ze spirytusem (tłuszcz powinien sięgać do połowy garnka).
  6. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzić.
  7. Teraz można przygotować krem do pączków: mleko wlać do naczynia o grubym dnie, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zagotować. Odstawić.
  8. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mąkę i na wolnych obrotach miksować do połączenia.
  9. Powoli, cienkim strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. 
  10. Gotową masę postawić na palniku i ciągle mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, aż powstanie gęsta masa.
  11. Lekko wystudzić, dodać adwokat, zmiksować, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.
  12. Gotową masę przełożyć do szprycy i nabijać nią pączki.

SMACZNEGO :)


ciasteczka mąka drożdże cukier mleko jajka masło wanilia spirytus smalec adwokat
Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, taki domowy niby nieco lepszy od kupnego (pod względem składu) - smakowo na pewno jest o NIEBO lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się opierać nawet nie będę próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudne pączki, pysznie wyglądają :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons