Gofry po prostu uwielbiam, najlepiej z samą bitą śmietaną. Muszą być chrupiące i puszyste. Ten przepis jak dla mnie jest idealny.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1/4 szklanki oleju + odrobina do smarowania gofrownicy
- 3 jajka małe
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Mleko, żółtka, olej oraz cukier zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, blaszki posmarować pędzlem nasączonym olejem. Nakładać równo ciasto i piec prze ok. 2 minuty w zależności od mocy gofrownicy.
- Wystudzić i podawać z ulubionymi dodatami
Ale mi przypomniałaś lato i wakacje nad morzem :-)) Pysznie wyglądają :-)))
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam a bardzo lubię :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) już wkrótce kolejne propozycje na pyszne gofry :) u mnie obowiązkowo raz w miesiącu goszczą na stole :)
OdpowiedzUsuńAch... Przypomniałaś mi beztroskie lato :-)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuń