wtorek, 9 grudnia 2014

Kasza Pęczak na Sypko

Kasza Pęczak na Sypko

Kasza Pęczak na Sypko
O właściwościach zdrowotnych wszelkiego rodzaju kasz nie będę się rozpisywać, bo myślę, że są one znane każdemu. Osobiście nie jestem zagorzałą fanką kasz, ale pośród nich znalazłam jedną perełkę idealną dla mnie - Kaszę Pęczak. Polecam ją jako dodatek do każdemu mięsnego obiadu zamiast ziemniaków. Przyrządzona według mojego przepisu jest idealnie sypka i nie rozgotowana.


SKŁADNIKI:



    • szklanka kaszy pęczak
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 łyżeczka soli
    • łyżeczka oliwy z oliwek lub masła


WYKONANIE:

  1. Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka o grubym dnie wlać 2 szklanki wody oraz sól i zagotować.
  3. Do gorącej wody wsypać kaszę, dodać oliwę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut co chwilę mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę.
  4. Odstawić z ognia i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.

SMACZNEGO :)

dodatki kasza pęczak woda sól oliwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons