O właściwościach zdrowotnych wszelkiego rodzaju kasz nie będę się rozpisywać, bo myślę, że są one znane każdemu. Osobiście nie jestem zagorzałą fanką kasz, ale pośród nich znalazłam jedną perełkę idealną dla mnie - Kaszę Pęczak. Polecam ją jako dodatek do każdemu mięsnego obiadu zamiast ziemniaków. Przyrządzona według mojego przepisu jest idealnie sypka i nie rozgotowana.
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
WYKONANIE:
- Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
- Do garnka o grubym dnie wlać 2 szklanki wody oraz sól i zagotować.
- Do gorącej wody wsypać kaszę, dodać oliwę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut co chwilę mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Odstawić z ognia i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz