Kolejna odsłona schabu. Tym razem w bardzo smacznym i ciekawym sosie myśliwskim.
SKŁADNIKI:
- 4 porcje schabu bez kości
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 100 g kiełbasy myśliwskiej lub śląskiej
- średnia cebula
- ogórek kiszony
- 10 pieczarek średnich
- 2 łyżki oleju + do smażenia kotletów
- 100 ml bulionu z drobiu
- 1/2-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1/4 łyżeczki cukru kryształ
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Schaby delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące (nadmiar strzepać).
- Kiełbasę pokroić w paski.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Ogórka pokroić w paski.
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plastry lub w ćwiartki.
- Wszystkie warzywa, pieczarki i kiełbasę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem i chwilę dusić razem. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy (najlepiej stopniowo). Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę.
- Kotlety usmażyć z obu stron i podawać z gotowym sosem myśliwskim.
mmm.. bardzo chętnie bym to zobaczyła na swoim talerzu :)
OdpowiedzUsuń