czwartek, 11 grudnia 2014

Schab po Myśliwsku

Schab po Myśliwsku

Schab po Myśliwsku
Kolejna odsłona schabu. Tym razem w bardzo smacznym i ciekawym sosie myśliwskim.


SKŁADNIKI:



    • 4 porcje schabu bez kości
    • 2-3 łyżki mąki pszennej
    • 100 g kiełbasy myśliwskiej lub śląskiej
    • średnia cebula
    • ogórek kiszony
    • 10 pieczarek średnich
    • 2 łyżki oleju + do smażenia kotletów
    • 100 ml bulionu z drobiu
    • 1/2-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • 1/4 łyżeczki cukru kryształ
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Schaby delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące (nadmiar strzepać).
  2. Kiełbasę pokroić w paski.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Ogórka pokroić w paski.
  5. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plastry lub w ćwiartki.
  6. Wszystkie warzywa, pieczarki i kiełbasę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem i chwilę dusić razem. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy (najlepiej stopniowo). Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę.
  7. Kotlety usmażyć z obu stron i podawać z gotowym sosem myśliwskim.

SMACZNEGO :)

obiad schab mąka kiełbasa myśliwska cebula ogórki kiszone pieczarki olej bulion koncentrat pomidorowy śmietana cukier sól pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons