Połączenie czekolady i pomarańczy to jest to co lubię ;).
SKŁADNIKI:
- 15 dag masła
- 2 łyżki golden syrup
- 15 dag cukru brązowego
- 15 dag mąki pszennej
- 4-5 łyżek kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 1/2 tabliczki czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- pomarańczka do dekoracji
WYKONANIE:
- Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier i golden syrup. Ponownie zmiksować.
- Dodać po jednym jajku i skórkę z pomarańczy cały czas mieszając.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodawać po jednej łyżce do masła na przemian z sokiem z pomarańczy.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Sprawdzić patyczkiem.
- Po upieczeniu ciasto przestudzić.
- Czekoladę i śmietankę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewą przykryć z zewnątrz ciasto. Udekorować plasterkami pomarańczy (można dodatkowo polać galaretką z pomarańczy).
jakie piękne ! kiedyś kupowałam podobne ciasteczka, tu jest taka wieksza wersja :]
OdpowiedzUsuńzapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/
Mmm, też przepadam za tym połączeniem :) Smakowite ciacho Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńSmakowite i pachnące połączenie
OdpowiedzUsuń