środa, 3 grudnia 2014

Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe
Połączenie czekolady i pomarańczy to jest to co lubię ;).

ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:



    • 15 dag masła
    • 2 łyżki golden syrup
    • 15 dag cukru brązowego
    • 15 dag mąki pszennej
    • 4-5 łyżek kakao
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • skórka starta z dwóch pomarańczy
    • sok z jednej pomarańczy
    • 1/2 tabliczki czekolady
    • 50 ml śmietany kremówki
    • pomarańczka do dekoracji


ciasto czekoladowe

WYKONANIE:

  1. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier i golden syrup. Ponownie zmiksować.
  2. Dodać po jednym jajku i skórkę z pomarańczy cały czas mieszając.
  3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodawać po jednej łyżce do masła na przemian z sokiem z pomarańczy.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 170°C. Sprawdzić patyczkiem.
  6. Po upieczeniu ciasto przestudzić.
  7. Czekoladę i śmietankę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowa polewą przykryć z zewnątrz ciasto. Udekorować plasterkami pomarańczy (można dodatkowo polać galaretką z pomarańczy).

SMACZNEGO :)

ciasto masło syrop klonowy cukier brązowy mąka kakao proszek do pieczenia jajka skórka z pomarańczy sok z pomarańczy czekolada śmietanka kremówka pomarańcza
Świąteczne słodkości!

3 komentarze:

  1. jakie piękne ! kiedyś kupowałam podobne ciasteczka, tu jest taka wieksza wersja :]
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, też przepadam za tym połączeniem :) Smakowite ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite i pachnące połączenie

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons