Dzisiaj polecam przepyszny tort z biszkoptem, masą kokosową i frużeliną wiśniową. Może przyda Wam się taki śnieżny tort na święta :).
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru kryształ
- 8 łyżek mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa Kokosowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 300 g serka mascarpone
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek cukru pudru
- Dodatki:
- frużelina wiśniowa
- czereśnie dekoracyjne lub wiśnie kandyzowane
- perełki dr Oetker
- kwiatki dr Oetker
- wiórki kokosowe do dekoracji
WYKONANIE:
- Biszkopt:
- Składniki podzielić na pół i upiec osobno 2 biszkopty według poniższego przepisu.
- Białka ubić na sztywną pianę dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
- Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
- W misce wymieszać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce mieszając na wolnych obrotach.
- Gotową masę wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
- Masa Kokosowa:
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
- Dodać serek mascarpone i zmiksować. Następnie wsypać wiórki kokosowe i krótko wymieszać mikserem.
- Dekoracja:
- Na pierwszy biszkopt nałożyć frużelinę i delikatnie rozprowadzić.
- Następnie 1/2 masy kokosowej rozpowadzić na wiśniach uważając, żeby nie wymieszać obu mas.
- Przyłożyć drugi biszkopt i lekko docisnąć.
- Pozostałą masą obłożyć tort z zewnątrz. Boki obsypać wiórkami kokosowymi.
- Gotowy tort udekorować z wierzchu wedle uznania.
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuń