piątek, 19 grudnia 2014

Tort Kokosowo-Wiśniowy

Tort Kokosowo-Wiśniowy

Tort Kokosowo-Wiśniowy
Dzisiaj polecam przepyszny tort z biszkoptem, masą kokosową i frużeliną wiśniową. Może przyda Wam się taki śnieżny tort na święta :).


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt:
    • 8 jajek
    • 8 łyżek cukru kryształ
    • 8 łyżek mąki tortowej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa Kokosowa:
    • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 300 g serka mascarpone
    • 200 g wiórek kokosowych
    • 5 łyżek cukru pudru
  • Dodatki:
    • frużelina wiśniowa
    • czereśnie dekoracyjne lub wiśnie kandyzowane
    • perełki dr Oetker
    • kwiatki dr Oetker
    • wiórki kokosowe do dekoracji


WYKONANIE:


  • Biszkopt:
  1. Składniki podzielić na pół i upiec osobno 2 biszkopty według poniższego przepisu.
  2. Białka ubić na sztywną pianę dodając co jakiś czas po łyżce cukru.
  3. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać.
  4. W misce wymieszać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  5. Zawartość miski dodawać do piany po jednej łyżce mieszając na wolnych obrotach.
  6. Gotową masę wylać na tortownicę  o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
  • Masa Kokosowa:
  1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
  2. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Następnie wsypać wiórki kokosowe i krótko wymieszać mikserem.
  • Dekoracja:
  1. Na pierwszy biszkopt nałożyć frużelinę i delikatnie rozprowadzić.
  2. Następnie 1/2 masy kokosowej rozpowadzić na wiśniach uważając, żeby nie wymieszać obu mas.
  3. Przyłożyć drugi biszkopt i lekko docisnąć.
  4. Pozostałą masą obłożyć tort z zewnątrz. Boki obsypać wiórkami kokosowymi.
  5. Gotowy tort udekorować z wierzchu wedle uznania.

SMACZNEGO :)

tort cukier mąka mąka ziemniaczana proszek do pieczenia śmietanka kremówka mascarpone wiórka kokosowe cukier puder frużelina wiśniowa wiśnie kandyzowane ozdoby dr Oetker
Świąteczne słodkości!

2 komentarze:

Sharing Buttons